Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filippa Helltén, här med egna hästen Vindur, har alltid gillat att tävla och satsar nu fullt på en karriär inom ridning.

På islandshäst siktar Filippa mot toppen

När 19-åriga Filippa Helltén fick en egen islandshäst väcktes hennes stora intresse för ridsporten. Nyligen kom hon fyra i VM och siktar nu mot nya mål.

Hästar har varit en del av Filippa Hellténs liv ända sedan hon föddes. Mamma Pernilla hade storhäst och när Filippa bara var en månad fick hon sin första ponny. Trots det var Filippa ändå inte "en hästtjej som bara ville rida". Istället satsade hon hårt på tennis och hoppades på en karriär inom sporten, ridningen var kul men kom på andra plats. Men för sex år sedan förändrades allt.

– Jag var och tittade på SM för islandshästar första gången 2009 och insåg att man kan tävla. Det blev drivkraften. Ungefär då fick jag också en egen islandshäst.

Att jobba mot mål är viktigt för Filippa och de senaste åren har hon lagt många timmar på ridningen. I våras tog hon studenten efter att ha gått naturvetenskapliga programmet på Hulebäcksgymnasiet. Men trots mycket plugg och tidiga morgnar i stallet har Filippa aldrig tvekat när det gäller ridsatsningen.

– Allt med hästarna är roligt. Och det blir en del av vardagen, en självklarhet att åka hit varje dag innan eller efter skolan.

Under våren hade Filippa två tränare från Island som hjälpte henne att bli ännu bättre och i sommar har hon haft stora framgångar i tävlingssammanhang. I juli vann hon SM i tölt och för några veckor sedan blev Filippa fyra i VM i Danmark, där hon tävlade i så kallad fyrgång.

– Det var jätteroligt, det är det största jag gjort.

Tävlingar för islandshästar skiljer sig en del från traditionell ridsport. I en form av dressyrprogram bedöms hästarna i olika gångarter. En annan stor skillnad är att tävlingarna inte ger några stora vinstpengar.

– Här handlar det i stället om ära och man tränar för att det är kul. Därför tycker många att det inte är så snobbigt som det kan vara i annan ridsport. Det är mer sportmanship.

Utöver sitt ordinarie heltidsarbete, så lägger Filippa nära på all ledig tid på ridningen. Närmaste målet är World tölt i februari och sedan Nordiska mästerskapen i augusti 2016. Konkurrensen om en plats i landslaget är tuff och Filippa hoppas på att få komma med och självklart prestera bra resultat.

Hon har också planer på att resa till Island och jobba på en hästgård några månader. Filippa var där i våras då hon hämtade hem en häst till familjens gård i Eskilsby. Hon berättar om en lite annorlunda filosofi när det gäller hästhållning.

– De har ett helt annat tänk. Istället för enskilda gårdar finns många stora stallområden. Ridvägarna är raka och långa, det är ju en helt annan natur. Unghästarna släpps också lösa på stora fält och efter ett tag vallar man in dem.

Filippa tar ut hästen Vindur ur sin box och hämtar en sadel. Hon berättar att islandshästarnas generellt har ett bra psyke och är snälla.

– Men ändå är det väldigt mycket fart och vilja i dem, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.