Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Pärson: "Jag gick in i väggen ordentligt"

Anja Pärson, 38, slog igenom tidigt och hade en väldigt framgångsrik karriär. Men mitt under karriärens topp mådde hon trots allt inte alls bra.
– Jag var 26 år och gick in i väggen ordentligt och mådde ganska dåligt, säger hon i podden ”Värvet”.

Hon tog 13 VM-medaljer varav sju guld, sex OS-medaljer varav ett guld och vann hela 42 segrar i världscupen under sin framgångsrika karriär. Men att slå igenom tidigt och sedan ha en karriär där framgångarna fortsatte att avlösa varandra var inte allt.

För trots det.

LÄS MER: Här är alla turer bakom storstjärnans flytt till Göteborg

Trots framgångarna mådde Anja Pärson inte alls på topp under karriärens topp. I podden "Värvet" berättar hon om hur hon prioriterade skidåkningen och kanske gjorde det lite för mycket mot vad hon borde ha gjort.

– Jag önskar att jag hade varit tryggare i att åka i väg och uppleva saker med kompisarna, och inte enbart fokusera på skidåkningen, säger hon och fortsätter:

– Jag förstod inte det där riktigt förrän jag var 26 år och gick in i väggen ordentligt, jag mådde ganska dåligt. Jag åkte och stängde in mig i en lägenhet i tre veckor och försökte förstå mig själv. Det var en tung tid men samtidigt kom det något bra ur det.

LÄS MER: Joel Lundqvists ovanliga vår – som domare

Efter att skidstjärnan insett att hon behövde umgås mer med andra människor utanför skidvärlden började hon att må bättre igen.

– Jag var lite rädd för att släppa in, men sedan förstod jag att jag var tvungen att jobba på det och sedan kliva ut i rädslan och säga att ”här är jag, kan ni hjälpa mig”. Lite lägligt så var jag skadad i samma veva så jag var borta från skidåkningen i tre månader och det tror jag var en stor och viktig del i varför jag sedan presterade som jag gjorde på VM på hemmaplan i Åre ett knappt år senare. Jag förstod att jag inte bara kunde fokusera på självförtroende och resultat hela tiden. Men jag var tvungen att må riktigt dåligt för att förstå det.

LÄS MER: Norske ledaren om utskällningen av Carl XVI Gustaf

Efter karriären har hon inte helt släppt skidsporten utan varit med i flera sändningar från diverse olika sändningar. Då i rollen som expert.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.