Nashvilles Filip Forsberg kommer inte spela VM i Slovakien. "Jag har haft en skadefylld säsong", säger han till Aftonbladet.
Nashvilles Filip Forsberg kommer inte spela VM i Slovakien. "Jag har haft en skadefylld säsong", säger han till Aftonbladet.

Ovetjkin till VM – Forsberg tackar nej

Alexander Ovetjkin har gett klartecken för VM-spel med Ryssland, som får ett stjärnspäckat lag. Även Tre Kronors slagkraftiga trupp har blivit vassare då poängstarke Elias Lindholm har tackat ja. Men för Filip Forsberg blir det ingen turnering i Slovakien.

ANNONS
|

Tre Kronor ska återigen försöka försvara ett VM-guld i ishockey.

Att det blågula landslaget har lyckats med bedriften att gå hela vägen två år i rad är till stor del tack vare det ökade antalet positiva svar från de svenskar som har spelat färdigt för säsongen i NHL.

2018, när Sverige blev världsmästare i Danmark, bestod truppen av 20 NHL-stjärnor – ett antal som mycket väl kan komma att överträffas i årets turnering.

När Calgarys Elias Lindholm – poängbäst av svenskarna med 78 poäng på 81 matcher – nu enligt Expressen har tackat ja till VM blir han den 15:e spelaren att ansluta från den nordamerikanska proffsligan, och fler tunga förstärkningar kan dyka upp.

ANNONS

Kan få ett drömlag

I utslagna Nashville finns svenskkvartetten med Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm och Calle Järnkrok.

Men lagkamraten Filip Forsberg, som var med i fjolårets guldlag, kommer inte till VM.

- Jag har haft en skadefylld säsong och väljer därför att tacka nej, för att läka de skadorna, samt för att få en ordentlig sommar och kunna satsa allt inför nästa säsong, säger han till Aftonbladet.

Dörren står däremot öppen för såväl William Karlsson, Vegas, och William Nylander, Toronto, vars lag båda överraskande redan har åkt ur Stanley Cup-slutspelet.

Men det tar inte stopp där. Sedan även Washington åkt ut mot Carolina är också svenska stjärnor som Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Carl Hagelin tillgängliga för spel.

Således finns möjligheter för Rikard Grönborg att pussla ihop en drömlik spelartrupp i sitt sista mästerskap som svensk förbundskapten.

Men med stjärnfallet på andra sidan Atlanten är det givetvis inte bara Tre Kronor som förstärks med väletablerade NHL-stjärnor.

Stjärntätt VM i Slovakien

Även Ryssland kommer att komma till mästerskapet, som i år avgörs i Slovakien mellan den 10 och 26 maj, med ett slagkraftigt lag.

ANNONS

Sedan tidigare har stjärnspelare som Nikita Kutjerov (vinnare av NHL:s poängliga i Tampa Bay), Jevgenij Malkin (Pittsburgh) och Ilja Kovaltjuk (Los Angeles) gett klartecken – och på torsdagen gick det ryska ishockeyförbundet även ut med att Washingtons stjärntrio Alexander Ovetjkin, Dmitrij Orlov och Jevgenij Kuznetsov kommer att ansluta till VM efter uttåget mot Carolina.

För storstjärnan Ovetjkin blir årets VM-turnering 33-åringens 13:e i karriären. Tidigare har han vunnit tre VM-guld för Ryssland (2008, 2012, 2014).

Tunga namn följer även med USA till VM i Slovakien i form av Patrick Kane (Chicago), Jack Eichel (Buffalo) och Dylan Larkin (Detroit). Dessutom kan amerikanarna förstärkas med Calgarys superstjärna Johnny Gaudreau.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs felaktiga uppgifter om Ovetjkins VM-turneringar och VM-guld. Årets VM blir hans 13:e och han har tre VM-guld.

TT

ANNONS