Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Ovetjkin till 1 000: "Stort ögonblick"

Ryske poängkungen Alexander Ovetjkin nådde äntligen drömgränsen 1 000 poäng i NHL-ishockeyn när Washington slog regerande mästarna Pittsburgh.

Bara 35 sekunder in i första perioden satte Ovetjkin 1–0 för Washington, framspelad av lagets svenske forward Nicklas Bäckström. Därmed tog han sin tusende poäng, och fick stående ovationer från den jublande publiken som ropade "Ovie! Ovie!".

- Jag tänkte på det före matchen, att alla är här och det skulle vara kul ta min tusende poäng hemma. Så jag är väldigt nöjd att det skedde. Det är ett stort ögonblick för laget, för mig själv och för fansen, säger Ovetjkin enligt nhl.com.

I pausen hyllades Ovetjkin med en video bestående av höjdpunkter från ryssens karriär.

I andra perioden knep han sin 1 001:e poäng i karriären när han gjorde lagets andra mål.

Fyra poäng av svensken

Den 31-årige ryssen har gjort 546 mål och 455 assist under sina tolv säsonger i NHL, med totalt 880 matcher så här långt. Han blir den 84:e spelaren i NHL:s historia som når över tusenpoängsgränsen.

I skuggan av Ovetjkins nådda milstolpe fick Nicklas Bäckström fyra nya poäng mot Pittsburgh. Han gjorde ett mål och spelade fram till tre i matchen som Washington vann med 5–2. Bäckström leder Washingtons interna poängliga på 38 poäng, tre före Ovetjkin. Bäckström är också bäste svensken i poängligan på 17:e plats.

- Det var helt klart hans kväll och han ska ha all ära. Det är verkligen en imponerande bedrift att nå tusen poäng på så få matcher, säger Bäckström om Ovetjkin, till Aftonbladet.

- Att han fixade det redan efter 35 sekunder är väldigt typiskt. Han är på hugget såna här gånger.

"Hade nått 1 000 poäng utan mig"

Bäckström tycker inte att det känns speciellt att ha passat fram till det historiska målet.

- Det är han som ska ha all ära. Han hade nått tusen poäng utan mig. Det där skottet är så enastående... han sätter puckarna där han vill.