Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Otroligt cykelrekord av 105-årig fransman

För nästan 100 år sedan fick Robert Marchand fick höra att han aldrig skulle åstadkomma något som cyklist. Nu har han slagit ännu ett rekord.

På onsdagen cyklade den 105-årige fransmannen 22,574 kilometer på en timme, vilket är nytt världsrekord i den åldersklassen.

– Nu väntar jag på en konkurrent, säger Marchand till AP.

Rekordet sattes på Velodrome National i Saint-Quentin-en-Yvelines, och 105-åringen säger att han inte tog ut six maximalt.

– Jag såg inte skylten om att det var tio minuter kvar, jag hade kunnat köra fortare på slutet, säger han.

För tre år sedan nådde Marchand 26,927 kilometer i samma arena, vilket var rekord för 100-plusklassen.

– Jag är inte trött. Jag trodde att det skulle göra ont i benen, men det gör de inte. Mina armar värker, men man måste ha ont någonstans.

Bodde i Venezuela

Marchand föddes 1911 i Amiens och har förstås hunnit uppleva mycket. Han har arbetat som brandman i Frankrike, bott i Venezuela och arbetat med att hugga ved i Kanada. 

Under arbetslivet fanns inte mycket tid för idrott, men när Marchand var 68 år började han cykla igen. Sedan dess har den lille fransmannen, 152 centimeter och 52 kilo, genomfört flera spektakulära prestationer på sadeln. 1992 cyklade han från Paris till Moskva, och de senaste åren har han alltså satt flera rekord för sin åldersklass i velodromcykling.

– Om coachen i hans ungdomsklubb som sade till honom att han inte skulle lyckas som cyklist (för att han var för liten) kunde se honom i dag, skull han inte tro sina ögon, säger Gerard Mistler, coach och god vän till Marchand.

Här är framgångsreceptet

Hemligheten bakom 105-åringens hälsa? Att äta mycket frukt och grönsaker, inga cigaretter och ett måttligt intag av vin.

– Han går och lägger sig klockan nio på kvällen och vaknar klockan sex på morgonen, säger Mistler.

Marchand cyklar varje dag, och håller sin hjärna alert genom att läsa mycket.

– Det enda han ser på TV är Tour de France, säger Mistler.

Världsrekordet på en timme velodromcykling innehas av Bradley Wiggins, som hann köra 54,525 kilometer 2015.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.