Oskarshamns Filiph Engsund jublar efter sitt 1–0-mål mot AIK.

Oskarshamn till direktkval: "Så härligt"

Oskarshamn vann den avgörande finalrysaren mot AIK med 4–1. Två mål i boxplay blev avgörande och laget är nu klart för direktkval till SHL.

|

Oskarshamn hade chansen att avgöra den hockeyallsvenska finalen på hemmaplan i söndags, men AIK lyckades vinna med 4–3 efter förlängning och tog serien till en femte och avgörande match.

Inför ett fullsatt Hovet i Stockholm dominerade AIK den första perioden. Hemmalaget hade 12–3 i skott, men lyckades inte få in pucken bakom en storspelande Christoffer Rifalk i IKO:s mål.

- Vi kommer ut lite avvaktande, men sedan tar vi över i de två andra. Vi var överens om att vi kom ut försiktigt och ville vända på det. Vi kom ihop som grupp, och jag tycker vi gjorde det bra efter det, säger Rifalk.

Mål efter 19 sekunder

Oskarshamn inledde andra perioden i numerärt underläge, men satte full fart framåt. På en kontring testade Filiph Englund ett skott långt ut på vänsterkanten. En puck som inte såg helt otagbar ut, men som slank in mellan benskydden på Johannes Jönsson och gav bortalaget ledningen med 1–0 efter bara 19 sekunder.

"Det är bara så härligt"

AIK hade sedan två heta chanser, men målen uteblev. Istället utökade Oskarshamn ledningen med lite mer än sju minuter kvar av andra. Lukas Pilö sköt utifrån, och på returen höll sig John Dahlström framme och lade in 2–0.

Men Dahlström var inte nöjd där. På en kontring prickade han in 3–0 för Oskarshamn, lagets andra mål i numerärt underläge och stängde matchen. Oskarshamn vann till slut med 4–1.

- Det är tillfälligheter och jädrigt bra passningar. Det är bara så härligt, och det är kul att det klaffar en sådan här match, säger Dahlström.

I och med segern är Oskarshamn klart för direktval till SHL mot Timrå, och får en åtta dagars vila från match.

- Det betyder jättemycket för oss, eftersom vi fick spela fem matcher. Nu blir det vila någon dag och släppa tankarna, säger Dahlström.

- Jag har inte mycket koll alls på Timrå. Vi har fokuserat på den här matchserien.

För AIK är det långt ifrån kört, men vägen har blivit krokigare. Nu väntar playoff mot vinnaren av slutspelsserien, och sedan ett eventuellt direktkval mot Mora om en plats i SHL.

Ishockey

Fakta: Vägen till SHL

Oskarshamn är nu klart för direktkval till SHL mot jumbon Timrå, medan AIK får spela playoff mot vinnaren i allsvenska slutspelsserien. Leksand leder inför sista omgången, om en plats i den andra direktkvalserien mot Mora.