Timrås Johannes Salomonsson avgjorde den första matchen i bäst av sju i direktkvalet till SHL mot Oskarshamn.

Oskarshamn nära chocka Timrå i maratonmatch

Hockeyallsvenska Oskarshamn var 13 sekunder från att besegra Timrå i den första matchen i direktkvalet till SHL. Men SHL-jumbon kvitterade och avgjorde sedan till 5–4 i femte perioden och en 1–0-ledning i matchserien.

|

Kvalet till nästa säsongs SHL är framme vid det sista steget: direktkvalet.

Under onsdagskvällen tog SHL-jumbon Timrå, som inte spelat en tävlingsmatch på närmare två veckor, emot hockeyallsvenska tvåan Oskarshamn, som slog ut ettan AIK i den allsvenska finalen, i det ena mötet i bäst av sju matcher.

Det blev en rysare som avgjordes först i femte perioden, när klockan började närma sig 23, då Timrås Johannes Salomonsson tryckte dit 5–4 i powerplay efter 2.26 i perioden och totalt drygt 80 spelade minuter.

- Jävligt psykologiskt viktigt att få den här (segern). Jag tycker vi var lite bättre än de (Oskarshamn) i förlängningen, säger matchhjälten till CMore.

Wedin bakom det mesta

IKO inledde matchen bäst och Filiph Engsund chockade publiken i Medelpad med sitt 1–0-mål, redan 3.03 in i första perioden.

Timrås Anton Wedin, som fick stora delar av säsongen förstörd av skada, visade sedan vägen för hemmalaget och assisterade till Gustav Nielsens 1–1 fem minuter senare.

Oskarshamn tog ledningen på nytt, och Timrå kvitterade igen, innan Janne Kivilathi satte 3–2 för gästerna 8.15 in i andra perioden. I tredje lyfte Wedin Timrå på nytt och spelade fram till Marcus Hardegårds 3–3 med drygt sju minuter kvar av ordinarie tid.

Matchen såg ut att gå mot förlängning när Oskarshamn tog ledningen för fjärde gången. Joakim Thelin frispelades vackert av Arsi Piispanen och Timrås stjärnmålvakt Niklas Svedberg var bortspelad. Thelin rakade in 4–3 efter 18.15 och sträckte armarna i luften.

Det såg länge ut att bli en segergest – men blev det inte.

"Riktigt starkt"

Timrå tog ut Svedberg, satte in en extra utespelare, och med blott 13 sekunder kvar styrde Vilmos Gallo in 4–4 med höften sedan Anton Wedin, för tredje gången i matchen, varit inblandad i förarbetet.

- Riktigt starkt att vi lyckas göra mål i det ögonblicket, säger Gallo, som senare skadades i matchen, till CMore.

I början av fjärde perioden hade Wedin ett öppet läge att avgöra direkt, men pucken studsade till. Oskarshamns back Oskar Nilsson kom ännu närmare när han prickade stolpen, men i stället avgjorde alltså Salomonsson.

På fredag spelas match två i bäst av sju i Oskarshamn.