Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Konditionspodden

Oscars ”Supervasa” – 27 mil på 20 timmar

Triathleten Oscar Olsson nöjer sig inte med ett vanligt Vasalopp. Den 15 oktober ska han genomföra tre Vasalopp på 20 timmar – ett på cykel, ett på rullskidor och ett löpande.
– Det kommer bli en mental kamp, säger han.

Den 15 oktober börjar en ovanlig dag för Oscar Olsson. På 20 timmar ska han beta av tre Vasalopp. Ett på cykel, ett på rullskidor och ett i löparskorna.

– Jag har hållit på med uthållighetsidrott länge och vet vilken nivå jag ska ligga på för att tuffa på från morgon till midnatt. Det blir en mental kamp, säger Oscar Olsson.

Orsaken bakom ”Supervasan” är att Oscar Olsson vill, genom podden Konditionspodden som han driver, engagera människor till en aktiv livsstil.

Med coronpandemin har han märkt av att många tappat glöden till träning. Nu hoppas han att utmaningen i Gustav Vasas fotspår kan ge människor ny motivation.

– Jag som brinner för detta och vill motivera inför träning och hälsa tycker det är tråkigt. Så jag har under det här året försökt säga till människor att de ska fortsätta utmana sig. Alla behöver mål och det här är mitt mål nu. Att jag ska genomföra tre grenar på en lång distans kändes väldigt utmanande för mig, säger han.

Hur har du tränat?

– Jag bestämde mig den 10 augusti för att genomföra det här. Jag hade egentligen tränat inför VM i swimrun som skulle ha gått i början av september, men när det ställdes in började jag träna för det här istället.

– Jag har tränat bra i fem-sex veckor nu och legat runt 20-30 träningstimmar i veckan.

Är det här det tuffaste du gjort?

– Det kommer nog in på topp tre tuffa saker. Jag har aldrig sprungit ett lopp som är 20 timmar i sträck tidigare.

Hur kommer kroppen reagera på ansträngningen?

– Jag tror den kommer tycka det här är hur bra som helst. Jag är mentalt förberedd och vet hur jag ska ta hand om kroppen längs vägen. Det är det mentala som blir viktigast. Visst kommer jag vara trött, men den mentala kampen med sig själv är det tuffaste.

Har du kört det vanliga Vasaloppet någon gång?

– Ja, mest som farthållare. Jag har kvalat in till startled 1 en gång. Jag har kört några gånger men inte gjort tider jag vill prata om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.