Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Bildbyrån

Oscar Pistorius kan friges om två år

Oscar Pistorius sköt ihjäl sin flickvän och har nu avtjänat ett år av sitt sex år långa fängelsestraff. Om två år kan han friges, uppger den sydafrikanska sajten News24.

För ett år sedan dömdes den sydafrikanske sprintern till sex års fängelse efter dödsskjutningen av flickvännen Reeva Steenkamp. En dom som beskrivs som "chockerande milt" av fallets åklagare, enligt News24. Expressen skriver om den sydafrikanska sajtens nya uppgifter, som säger att Oscar Pistorius kan friges om två år.

Sydafrikansk lag säger att någon som har dömts till tidsbestämt fängelsestraff inte kan ansöka om villkorlig frigivning förrän halva straffet är avtjänat.

Åklagarsidan har överklagat domen till högre juridiska instanser. Om ett beslut om villkorlig frigivning tas innan åklagarnas överklagan behandlas, och om beslutet blir tidig frigivning, så kan Pistorius tvingas tillbaka in i fängelse.

– Om något sådant skulle inträffa skulle det lämna en bitter eftersmak, säger rättsexperten Llewellyn Curlewis till News24.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.