Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Längdhoppet börjar klockan 10.20 vid OS i Tokyo. Arkivbild på Michel Tornéus.

OS-träning i ottan att vänta för friidrottarna

Extremt tidiga tävlingsstarter blir verklighet vid OS i Tokyo – allt för att undvika hettan. Det tvingar de svenska friidrottarna att lägga om träningsschemat.

Värmen är det stora hotet mot Tokyo-OS. Förra sommaren uppmättes topptemperaturer på 41 grader i den japanska huvudstaden.

Läkare har varnat för allvarliga hälsorisker, till och med dödsfall, om vissa tävlingar avgörs dagtid.

Herrarnas gångtävling över 50 kilometer inleds klockan 05.30 och maraton klockan 06.00. Längdhopp och kula börjar vid 10-tiden – vilket vanligtvis skulle räknas som tidigt i mästerskapssammanhang.

"Viktigt att inte ignorera"

För att kunna prestera max vid ovanliga tider, så är det viktigt att kroppen är van vid det. Därför kommer de berörda svenska friidrottarna att förändra sitt träningsschema inför OS – så att det tajmar tävlingarna.

- Det är viktigt att man inte ignorerar det, utan anpassar kroppen. De kommer behöva träna på morgnarna fler månader i för väg. Detsamma gäller med att värmeacklimatisera sig, att träna i den heta värmen. Inför OS tror jag att det behövs i alla fall tio dagar, säger Torneklint och fortsätter:

- Det är lite ovanligt, men handlar bara om att vänja sig.

Sjumannarugby, triathlon och mountainbike är exempel på andra sporter som tidigarelagts för att skona idrottare, funktionärer och publik från hettan.

- Besluten togs efter diskussioner med medicinsk personal och andra intressenter och med idrottarnas hälsa i åtanke, säger Koji Murofush, sportdirektör för OS 2020.

När Japan arrangerade OS 1964 hölls tävlingarna i oktober. Värmerekordet i OS är 36 grader, satt i Aten 2004.

Sveriges första guld kan komma 27 juli

Några andra noteringar om OS-programmet som släpptes på tisdagen:

+ OS invigs på Tokyos Olympiastadion den 24 juli, men tjuvstartar två dagar tidigare med damernas fotboll och softboll. Spelen avslutas den 9 augusti.

+ Boxningen saknas fortfarande på programmet eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) pausat sportens OS-förberedelser på grund av misstänkt korruption i det internationella förbundet Aiba.

+ Förmiddagstävlingar innebär att svenskarna måste gå upp mitt i natten för att följa OS. Simfinalerna med Sarah Sjöström inleds exempelvis 10.30 – då är klockan 03.30 i Sverige.

+ Sveriges första guld kan komma den 27 juli. Då simmar Sjöström förhoppningsvis final på 100 meter fjäril där hon är regerande mästare.

+ 21 guldmedaljer ska delas ut under "Super Saturday" och "Golden Sunday", den 1 och 2 augusti.

+ Spelen omfattar totalt 33 sporter, rekord, och 339 tävlingar.