Louise Hansson. Arkivbild.
Louise Hansson. Arkivbild. Bild: Oscar Olsson/TT

OS-stjärnans tuffa val: "Var väldigt sugen"

När det är dags för 100 meter fjäril i EM saknas den regerande mästaren.
Stjärnan Louise Hanssons beslut att skippa EM och i stället OS-genrepa i Rom togs med stor vånda.
– Jag var väldigt sugen på att kunna försvara guldet, så det var tufft, säger hon.

ANNONS
|

Den 27-åriga Helsingborgssimmaren valde till slut att göra som OS-guldfavoriten Sarah Sjöström och merparten av de andra svenska toppsimmarna.

Att välja bort EM i Belgrad och i stället OS-genrepa i den klassiska stortävlingen Sette Colli som avgörs i Rom under midsommarhelgen.

– Det är en tredagarstävling i Rom i stället för en hel vecka i EM. Det blir som en vanlig tävlingshelg. Jag tror det är bästa uppladdningen för OS, säger Louise Hansson.

"Tar mycket energi"

Men det svider att inte kunna försvara EM-guldet från 2022. Att hon redan har vunnit EM gör inte aptiten mindre.

– Nej, då hade man inte behövt fortsätta simma om man inte är hungrig på mer. Men det är ett OS-år och EM brukar inte ligga så tätt inpå. Det tar mycket energi på ett mästerskap med allt runt omkring, säger Hansson om EM där 100 meter fjäril startar på torsdagen och där finalen avgörs på midsommarafton.

ANNONS

Louise Hansson tog VM-brons på 100 meter fjäril i februari och de senaste månaderna har mycket i hennes OS-upplägg förändrats.

"Behövde en nytändning"

Tanken var att hon och lillasyster Sophie Hansson, bröstsimmaren, skulle stanna kvar i England och Loughborough, där de bott och tränat de senaste åren, över OS och sedan flytta hem till Sverige.

Nu tog de beslutet att flytta hem redan före spelen i Paris.

Sedan i april tränar de på NEC, nationellt elitcenter, i Stockholm.

– Jag kände att jag behövde en nytändning. Jag stod och stampade, jag simmade verkligen inte bra förra året. Jag tränade betydligt bättre och kände frustration, jag behövde göra en förändring, säger Louise Hansson.

Att det sker bara några månader inför OS ser hon inte som något dramatiskt.

– Jag gjorde samma sak inför Tokyo, ett år innan, det var betydligt läskigare. Då flyttade jag till ett land jag aldrig hade bott i, en stad jag aldrig hade besökt och en huvudtränare jag aldrig träffat, säger hon om Loughborough.

– Nu är Carl (Jenner) min huvudtränare och vi har jobbat tillsammans i landslaget sedan jag var 14-15 år. Det är en grupp och en miljö som är mitt andra hem, säger Hansson.

Den hemmakänslan ska få Louise Hansson att lyfta i Paris. För på NEC finns ju också landslagskompisarna Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Sara Junevik.

ANNONS

– Det är en ny gnista, ny energi och vi kan bygga som lag de sista veckorna fram till OS, säger hon.

ANNONS