Marie-Philip Poulin har avgjort två raka OS-finaler i ishockey. Får hon smaka på guld även i Pyeongchang?
Marie-Philip Poulin har avgjort två raka OS-finaler i ishockey. Får hon smaka på guld även i Pyeongchang?

OS största internationella stjärnor

Charlotte Kalla, Tre Kronor och Sandra Näslund i all ära – när OS i Pyeongchang startar riktas strålkastarna på en lång rad internationella stjärnor. Här är elva av de absolut största, och en joker:

ANNONS
|

Marit Bjørgen, Norge, skidor

Den 37-åriga skiddrottningen har redan tio olympiska medaljer, varav sex guld. Skulle norskan lyckas åka hem ännu ett går hon upp i ensamt majestät som den främsta kvinnliga vinterolympiern någonsin. Tar hon två är hon uppe på samma nivå som Björn Dählie, och skulle det bli tre tangerar hon tidernas främste vinterolympier Ole Einar Bjørndalen.

Marit Bjørgen har dock haft en bitvis tung säsong och det finns både ett och tre frågetecken kring formen.

Claudia Pechstein, Tyskland, skridskor

Guld på 5000 meter i Lillehammer 1994, guld på 5000 meter i Nagano 1998, guld på 5000 meter i Salt Lake City 2002 och silver på 5000 meter i Turin 2006. Claudia Pechsteins karriär var redan för tolv år sedan smått historisk. Sedan kom dopningsdomen och ett nytt kapitel i den nu 45-åriga Pechsteins tillvaro. Hon har hela tiden hävdat sin oskuld, och har blivit avstängd trots avsaknad av positiva dopingprov. Tyskans blodvärden har däremot varit för höga, ett faktum som hon själv menat beror på ärftlig sjukdom.

ANNONS

I sitt femte OS ställer hon sitt hopp på att formen på paradgrenen, hon tog silver vid VM för ett år sedan och vann nyligen en världscuptävling i Stavanger, ska leda till nytt guld.

Marie-Philip Poulin, Kanada, hockey

Mycket av rubrikerna från hockeydelen av OS-spelen lär tyvärr handla om avsaknaden av NHL-spelare på herrsidan. På damsidan finns inte den konflikten. De bästa är med. Och bäst av de bästa är Marie-Philip Poulin.I alla fall då det vankas OS. 26-åringen har nämligen stått för den smått osannolika bedriften att avgöra inte bara en utan två OS-finaler på raken. 2010 satte hon finalmatchens enda två kassar mot ärkerivalen USA. När lagen möttes i ny guldkamp fyra år senare i Sotji var det Poulin som kvitterade till 2–2 med 55 sekunder kvar. Och i förlängningen var det hon som satte guldmålet.

Får regerande VM-vinnarna USA revansch på Poulin i Pyeongchang? Eller kommer lagkaptenen återigen att få sista OS-ordet?

Johannes Hösflot Klæbo, Norge, skidor

Klassiskt eller fristil, sprint eller långt, uppåt eller utför – oavsett förutsättning tycks Norges skidprins ha förmågan att hamna högst upp på pallen. 21-åringen har dominerat totalt i världscupen den här säsongen och har tagit sju segrar i olika discipliner.

ANNONS

Det enda som talar emot OS-succé är bristen på rutin från just stora mästerskap, Klæbo får också leva med att bära guldförväntningarna på herrsidan från hemmanationen då landets tidigare gunstling Petter Northug uppvisat så dålig form att han petats från tävlingarna i Sydkorea.

Mikaela Shiffrin, USA, alpint

22-åringen blev tidernas yngste guldmedaljör i slalomsammanhang då hon placerade sig högst upp på pallen i Sotji för fyra år sedan. Sedan dess har hon tagit två VM-guld i disciplinen samt även vunnit den totala världscupen förra året. På 128 världscupstarter har det blivit hela 41 segrar (och 18 andra pallplatser). Shiffrin har satsat en hel del på fartgrenarna senaste tiden, men formen i slalom tycks inte ha påverkats. Amerikanskan har fem segrar på säsongens sju slalomtävlingar.

Sven Kramer, Nederländerna, skridskor

31-åringens meritlista är nästan lika lång som distanserna han kör. Kramer, långdistansspecialist, har såväl OS-, som VM-guld i plural. I två olympiska spel på raken har han vunnit 5000 meter. Kramer var dessutom fram till för två månader sedan världsrekordinnehavare på distansen.

Främste utmanare om en tredje raka OS-triumf på favoritdistansen lär bli Ted-Jan Bloemen, nederländaren som numera tävlar för Kanada och mannen som tog världsrekordet från Kramer.

Marcel Hirscher, Österrike, alpint

ANNONS

Med VM-guld 2013, 2015 och 2017 är 28-åringens tydliga mål att bättra på silvret från slalomtävlingarna i Sotji. Österrikaren har de senaste sex (!) åren tagit hem den totala världscupen och leder även årets tävlingar.

OS-guldet är den enda medaljen Hirscher saknar och med både slalom och storslalom på programmet i Sydkorea talar det allra mesta om att prisskåpet slutligen blir komplett.

Kaillie Humphries, Kanada, bob

32-åringen är inte bara den första kanadensiskan som tagit guld i bob, då hon vann tävlingarna i Vancouver 2010 tillsammans med Heather Moyse. Hon är dessutom, återigen med Moyse, den enda kvinna som försvarat en guldtitel i OS-sammanhang. Bob är en relativt ny företeelse på damsidan, första gången grenen var med i OS var 2002 i Salt Lake City.

Humphries tillhör favoriterna till guldet även den här gången, men i Sydkorea får hon inte sällskap av Heather Moyse. Duon bröt samarbetet efter guldet i Sotji.

Lindsey Vonn, USA, alpint

En titt i resultatlistorna skulle kunna ge bilden av att Vonns bästa tid är förbi. Fartdrottningen har inte vunnit totala världscupen sedan 2012 och det var åtta år sedan hon tog sitt hittills enda olympiska guld, i störtloppstävlingarna i Vancouver.

Men statistik är som silvertejp och kan användas för att hålla ihop nästan vilket argument som helst. En titt på siffrorna ur en annan vinkel visar att 33-åringen har fyra världscupvinster under säsongen, och att hon därmed bara är fem segrar bakom Ingemar Stenmark som sportens främste genom tiderna.

ANNONS

- Precis den uppladdningen jag hoppades på inför Sydkorea. Jag känner mig väldigt stark både mentalt och fysiskt. Min utrustning fungerar bra, förberedelserna är perfekta – det kan inte kännas bättre inför ett OS än så här, sade Vonn själv efter helgens dubbla störtloppssegrar i tyska Garmisch-Partenkirchen.

Yuzuru Hanyu, Japan, konståkning

Den regerande olympiske mästaren är en av förhandsfavoriterna till guldet i Pyeongchang. Hanyus popularitet i hemlandet är minst sagt stor. För två år sedan, i en undersökning i en av landets största tidningar, utsågs han till nationens näst populäraste idrottare bakom tennisspelaren Kei Nishikori.

23-årige Hanyu har brutit rekord på löpande band under sin karriär och är för närvarande världsrekordinnehavare i både det korta och det fria programmet. I Sydkorea kommer han att få slåss mot träningskamraten Javier Fernandez från Spanien. Fernandez har sex (!) raka EM-titlar.

Ireen Wüst, Nederländerna, skridskor

Wüst blev 2006, då hon 19 år gammal åkte snabbast av alla över 3000 meter vid OS i Turin, Nederländernas yngsta vinterguldmedaljör någonsin. Tolv år senare ska hon försöka ta guld i sitt fjärde raka olympiska spel. Efter triumfen i Turin har det blivit guld på 1500 meter i Vancouver och i Sotji för fyra år sedan var hon återigen snabbast av alla över 3000 meter.

ANNONS

En medalj i Pyeongchang skulle göra Wüst till Nederländernas främste olympier alla kategorier, just nu innehar hon titeln tillsammans med forna simdrottningen Inge de Bruijn.

Joker: Pita Taufatofua, Tonga, skidor

Få tävlande vid sommarspelen i Rio för två år sedan fick större uppmärksamhet än Pita Taufatofua.Flaggbäraren för Tonga, som också tävlade i taekwondo, tog emot publikens och tv-tittarnas jubel då han bar fanan stolt och högt, inoljad och med bar överkropp.

Taufatofua gjorde inget större väsen av sig i själva tävlingarna. Och kommer inte att ta några medaljer i Pyeongchang heller, men att han över huvud taget har tagit sig till spelen i Sydkorea är anmärkningsvärt. 34-åringen, som till vardags bor i australiensiska Brisbane med en medeltemperatur på över 20 grader årets alla månader och som enligt egen utsago såg snö för första gången för två år sedan, kommer att tävla som skidåkare.

Och givetvis gick han barbröstad in på invigningen även i Pyeongchang

TT

ANNONS