Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Dahlkvist har redan glömt förlusten mot Italien i EM. "Det är klart att man inte har samma energi som när man har vunnit en match. Det är viktigt att ha koll på att alla lämnar den här matchen och känner att vi fortfarande är kvar och har ett bra läge", säger hon.

OS-minnen ska ge ny slutspelssuccé

Något stukat är Sverige vidare i fotbolls-EM. Nu ska minnet från förra årets silver-OS lyfta Sverige mot en ny medalj.

Det ligger en välbekant känsla runt det svenska laget efter gruppspelet i EM. Spelarna som är tillbaka på hotellet utanför Arnhem efter förlusten mot Italien (2–3) har varit i den här situationen tidigare – att ta sig vidare från ett gruppspel i ett mästerskap utan att ha presterat varken helt övertygande eller på topp.

- Jag tror att den här matchen mot Italien var väldigt bra för oss, att få en liten spark i arslet. Så var det lite i OS också, när vi förlorade mot Brasilien, säger Lisa Dahlkvist.

"Ser ofta klipp"

Då i fjol, i Rio de Janeiro, spelade hemmanationen Brasilien fullständigt ut Sverige och vann med 5–1 i gruppspelet. Men Sverige reste sig och lyckades genom heroiska försvarsinsatser slå ut såväl USA som Brasilien på straffar innan man ställdes mot Tyskland i finalen.

- Vi ser ofta på klipp från OS och det sitter i huvudet. Där ser man vilken glädje vi har och vi gör det tillsammans, säger Dahlkvist. Alla som var med är bekväma i situationen och vet att det går att vända matcher, det går att spela taktiskt om man behöver. Det blir lite annorlunda matcher när man ska slå ut varandra, än vad det är i gruppspelet.

Nu väntar också, precis som då, hemmanationen. Sverige ställs mot Nederländerna i kvartsfinalen på lördag i Doetinchem.

- Vi får väl se Holland som lite favoriter, så att vi kan slå ur underläge. De har tre vinster, de har gjort en massa mål och de har publiken med sig, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Hemmanationen imponerar

Nederländerna har med sin fartfyllda, anfallsinriktade fotboll väckt ett slumrande intresse för damfotboll i landet. Spelare som Shanice van de Sanden, Lieke Martens och Vivianne Miedema har virvlat sig rakt in i folks medvetanden, och blir en riktig utmaning för svenskorna.

- Det viktiga är att inte utsätta sig för en mot en-situationer, och vårt försvarsspel i all ära men vi behöver också se till att vi inte tappar bollen på fel ställe. Det gjorde vi mot Italien, säger Sundhage. Får vi till det så slår vi vilket lag som helst.

Ska träna straffar

När EM nu går in i ett avgörande skede kommer Sverige också att börja prata om straffavgöranden – något som fungerade så bra för Sverige i fjol.

- Vi körde någon tävling där innan kvartsfinalen då kommer jag ihåg. Det är bra att känna lite på det. Bara att få in ett litet tävlingsmoment, det är ganska kul. Det drar upp lite adrenalin, säger Lisa Dahlkvist, som med sin kyla i OS blev straffhjälte två gånger om, när hon slog in de avgörande straffarna mot både USA och Brasilien.

- Man har ju bra minnen från straffar och straffläggningar och det känns som att vi har väldigt bra självförtroende i det. Det känns som att vi inte behöver tänka så mycket på det, säger hon.