Svenskt jubel efter 1–0-målet borta mot Slovakien.
Svenskt jubel efter 1–0-målet borta mot Slovakien. Bild: Jonas Ekströmer/TT

OS-magin som bortblåst: "Ingen katastrof"

Sveriges fotbollsdamer inledde VM-kvalet med tre planenliga poäng i Senec. Men 1–0-segern borta mot Slovakien var en blek insats av de nyblivna OS-silvermedaljörerna.
– Vi kan mycket bättre, men det var ingen katastrof, säger matchvinnaren Fridolina Rolfö.

Insatsen under OS i Tokyo gav Sverige en silvermedalj och ett avancemang till andra plats på världsrankningen. Men att ställa om från globalt mästerskap till en kvalmatch i en blåsig slovakisk småstad är uppenbarligen inte så enkelt.

Sverige vann visserligen fredagens match borta mot 45:e-rankade Slovakien, men allt annat hade också varit en skräll modell större. Prestationen bakom 1–0-segern kan inte ses som godkänd för ett lag som för några veckor sedan skåpade ut världsettan USA med 3–0 i OS-premiären.

– Det är ju inte den bästa landskampen, erkänner lagkaptenen Caroline Seger efteråt.

– Samtidigt är det alltid viktigt att vinna sådana här matcher. Vi kunde ha vunnit med fler bollar så att det slipper se ut så här. Men sådana här lag hänger med så länge det står 0–1. Det är inte kul, men vinsten är viktig.

"Bara att bli bättre"

Det började förtroendeingivande för Sverige, som under den första kvarten hade chanser för att redan där avgöra matchen.

Efter mindre än två minuters spel snodde Filippa Angeldahl åt sig bollen efter slovakiskt försvarsslarv och Manchester City-mittfältaren borde ha gjort 1–0, men den något nonchalanta chippen gick över.

– De första tio minuterna kan vi egentligen krossa dem redan där. Men ibland blir det så här mot ett sådant här motstånd. Det är bara att deppa ihop och analysera och bli bättre, säger Caroline Seger.

Ett mål blev det ändå under den starka matchinledningen, genom Fridolina Rolfö i den tionde minuten.

Lina Hurtig ryckte förbi Diana Bartovicová till vänster i straffområdet och slog sedan en smart passning snett inåt bakåt till Rolfö som helt fri kunde placera in bollen lågt i det bortre hörnet.

Ersatte Asllani

Barcelonastjärnan fick för ovanlighetens skull chansen som offensiv innermittfältare i stället för Real Madrids Kosovare Asllani, som varit sjuk i covid-19 och som ännu inte ansågs redo för 90 minuter.

Målet var ett praktexempel på hur det borde ha sett ut, men inte gjorde, under hela matchen, säger lagkapten Seger.

– Det är så vi ska göra mål. Våra inspel i dag var många gånger så att målvakten kunde plocka den och det är inte så vi ska spela. Vi ska skjuta in den precis som Lina gjorde och så är det ett enkelt mål från ”Fidde”.

Ett kanske lite väl avslappnat svenskt lag släppte sedan in Slovakien i matchen, och det blev en hel del röriga situationer i det svenska straffområdet, dock utan att hemmalaget lyckades utmana Jennifer Falk på riktigt nära håll. Häckenmålvakten tog platsen i det svenska målet eftersom ordinarie förstamålvakten Hedvig Lindahl haft problem med en överansträngning i knäet.

Ribbträff från Eriksson

I slutet av första halvlek lyckades Sverige åter ta över spelet rejält och borde ha gjort ett par mål till. Magdalena Eriksson hade bland annat en dubbelchans där hon först nickade i ribban och kort därefter drog till med högern mot den bortre stolpen, men fick se Milanmålvakten Mária Korenciová sträcka ut och stoppa försöket.

– Det speglade lite den här matchbilden, det var lite ribba ut, både för att komma till de där sista chanserna och så när vi väl fick dem så satt den inte riktigt där. Det får vi jobba på till matchen mot Georgien på Ullevi (på tisdag), säger Eriksson.

Det var som att det sista lilla saknades från Sveriges sida samtidigt som ett tappert krigande Slovakien, påhejat av en lika tapper publik, vägrade lägga sig platt.

Med lite flyt hade det faktiskt kunnat räcka till en slovakisk skrällpoäng, det blev bland annat lite svensk nervositet när Slovakien fick en hörna i slutminuterna.

Nu löste Sverige ändå uppgiften med minsta möjliga marginal och inledde kvalet till VM 2023 med tre förväntade poäng. Men magin från OS-veckorna gick inte att finna.

– Vi kan bättre än så här, men vi vinner samtidigt och det är inte en lätt match, säger Fridolina Rolfö.