En kvinna övervakar trafiken i centrala London.
En kvinna övervakar trafiken i centrala London.

"OS kan få sämsta möjliga start"

ANNONS
|

Taxichauffören jag åkte med var upprörd, för att inte skriva förbannad. Titta dig omkring, väste han. Tror du verkligen situationen blir bättre under OS, med en halv miljon mer människor i stan och reserverade olympiska filer.

Det kommer att bli kaos förklarade han, och släppte av mig vid Locogs (Londons olympiska organisationskommitté) kontor i Docklands efter en besvärligt tradig resa genom ett trångt och igentäppt city.

Vi ses i augusti, tackade jag.

Tror inte det svarade, han. Jag tänker ta semester under OS och lämna stan.

En solitär åsikt av en bitter och arg man i en tuff och oförsonlig stad? Nej, inte alls. Chaufförens analys är nämligen identisk med Inrix – en trafikutredning av Storbritanniens ledande experter på området som slår fast: "OS kan få sämsta möjliga start. Invigningshelgen har alla ingredienser för ett trafik-kaos".

ANNONS

I måndags kväll var jag på Emirates stadium och fick ytterligare en påminnelse om att London som trots att den är en stor stad inte alltid orkar svälja enorma människomassor.

Köerna ner till tunnelbanan efter slutsignal var förvånansvärt långa och långsamma och det var inte särskilt svårt att föreställa sig hur det kommer att bli i sommar med stadionpublik utslängd över hela stan och i alla väderstreck. Som ett uppgraderat och klonat Oxford Street en rea-lördag och det är ingen vacker syn, tro mig.

London är en fantastisk stad, på alla sätt, men har fortfarande kvar att bevisa att den logistiskt kan hantera ett modernt sommarolympiskt spel.

Locogs vd Paul Deighton berättade för mig i går att trafik och transporter är ett prioriterat område. Det blir en tuff uppgift, förklarade han, men kände sig trygg i det program organisationen jobbar efter och som till stor del handlar om information i syfte att få London-borna och ditresta att ändra sina normala resvanor. Om det inte går, ja, då kan det bli problem, erkände han.

Med stöd av min taxichaufför, Inrix och eget fältarbete intar jag en skeptisk hållning, men önskar Locog och alla andra inblandade lycka till – det lär de behöva.

ANNONS

I en tidning nära dig river jag mycket snart av punkt två och tre på listan – säkerhet och budget.

ANNONS