Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prinsessan Sofia med kransmasen Joakim Kullberg efter målgång i Tjejvasan.

OS inspirerade prinsessan i Tjejvasan

Pigg och med mycket energi i blicken åkte prinsessan Sofia Tjejvasans 30 kilometer. Efter loppet avslöjade hon den bästa uppladdningen: de svenska OS-framgångarna i Pyeongchang.

- Att titta på de fantastiska svenskarna och deras otroliga insatser inspirerade mig otrolig mycket inför mitt lopp. Det sprätte i benen på mig. Den mentala träningen var nog bättre än den fysiska, sade prinsessan Sofia med ett skratt efter målgången.

Hennes lopp mellan Oxberg och Mora, som tog 3 timmar och 31 minuter, imponerade på många. Främst maken prins Carl Philip, som hejade på bredvid spåret tillsammans med prinsarna Alexander och Gabriel.

- Jag är verkligen imponerad av henne. Att åka loppet, bara ett drygt halvår efter att Gabriel kom, och på det sättet hon gjorde det med den fina tiden, sade Carl Philip, med prins Gabriel i en sele på magen.

”Pinsamt”

Prinsessan Sofia berättade också att barnafödandet var en källa till inspiration att åka Tjejvasan, som ju går intill hennes hemtrakter i Älvdalen:

- Efter två barn var det en perfekt tid och motiverande att åka. Egentligen är det pinsamt att jag inte åkt Tjejvasan tidigare med tanke på att jag följt så många tidigare lopp, sade prinsessan Sofia, som tidigare har åkt två upplagor av Stafettvasan.

Bra råd

Hon berättar att träningen gått bra, men kunde varit bättre. Inför starten fick hon också bra råd av Carl Philip, som bland annat åkt Vasaloppet:

- Hans bästa råd var att jag skulle köra balanserat. Det var bra eftersom jag har lite pannben och kan komma in i väggen för snabbt, sade prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip skrattar när han får höra det:

- Ja, hon har en enorm vilja och kämpaglöd. Därför kan det vara lätt att föriva sig.

På frågan om upplevelsen i spåret svarar prinsessan Sofia:

- Det var en hjärtlig stämning med åkare som hejade på varandra i spåret och publik som hejade på oss som åkte. Det var härligt och nu har jag en tid att slå nästa gång.

TT: Hur firar man premiärloppet i Tjejvasan?

- Vi åker hem och pussas och kramas med barnen.