Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryttarstjärnan Henrik von Eckermann kunde inte motstå möjligheten att få en selfie med Armand Duplantis.
Ryttarstjärnan Henrik von Eckermann kunde inte motstå möjligheten att få en selfie med Armand Duplantis. Bild: Erik Simander / TT

OS-hjälten om selfien: "Kände mig som en idiot"

Han är rankad trea i världen, har vunnit OS-guld och flera andra mästerskapsmedaljer. Men även en världsstjärna som Henrik von Eckermann kan bli bländad av storheten hos en annan idrottare.
Han plockar fram mobilen och bläddrar fram bilden på honom och Armand Duplantis.
– Jag kände mig som en idiot, säger ryttaren.

Henrik von Eckermann sprang på stavhopparen i OS-byn i Tokyo i somras.

– Man vill inte störa andra idrottare, alla är ju inne i sin grej, men så kom Duplantis ut ur hissen, på väg hem, och jag tänkte "Äh, vad fan, en bild måste jag ha."

Duplantis hade inga invändningar.

– Jag tänkte att det måste vara tusen personer som frågar honom och han måste ha tyckt att jag var en idiot. Men jag tänkte att jag kör. Jag tänkte också att vilken skön känsla han måste ha. Snart sitter han på planet hem med sin guldmedalj.

I samma exklusiva klubb

– Det var dagen innan vi vann vårt guld, säger Henrik von Eckermann och ler åt ett av många vackra minnen från Tokyo.

TT: Kände Duplantis igen dig?

– Nej, det tror jag inte.

Om stavhoppsstjärnan inte gjorde det då, lär han sedan dess ha hunnit uppmärksamma att den där snubben som vill ha en selfie ingår i samma exklusiva guldklubb som han själv.

Mötet och Duplantis guld inspirerade von Eckermann.

– Man vill lyckas, det ger en extra push att bo i OS-byn. Att se andra lyckas, det ger extra motivation.

Snart fajtas OS-ryttarna och Duplantis om utmärkelserna som följer i spåren av framgångarna. OS-guldlaget i hoppning och Duplantis tillhör favoriterna att få Bragdguldet och att röstas fram till Jerringpriset. Dessutom är båda nominerade till utmärkelser på Idrottsgalan i januari.

"Guld är guld"

För von Eckermann, just nu i Friends arena för att hoppa i den internationella ridshowen, är det inget snack om vilka det står emellan när det kommer till Bragdguldet, som delas ut den 7 december.

– Inget ont om de andra men det är vi, Daniel Ståhl och Duplantis. Det kan aldrig vara så att en andraplats går före en förstaplats. Det stämmer inte. Guld och guld.

Von Eckermann kan snart se tillbaka på ett sällsynt innehålls- och framgångsrikt år. I april fick han och sambon Janika Sprunger sitt första barn, sonen Noah. På Sprungers häst King Edward har han nått högre än någonsin tidigare i karriären.

Som blott tredje ekipage in OS-historien klarade von Eckermann och King Edward samtliga hinder.

– Jag tittar tillbaka på det med en otrolig glädje och stolthet.

Gärna etta – men utan hets

Under hösten vann duon den sista deltävlingen i Global Champions-touren, kvalade in till superfinalen i Prag – och vann hela klabbet i helgen som gick.

– Det är en fantastisk häst. Han har alla egenskaperna. Skallen är perfekt. Han har en otrolig kraft i sig, en energi som hålls i över flera dagar.

Peder Fredricson är sedan i oktober rankad etta i världen, men svensk hoppsports stora affischnamn får se upp. Landslagskompisen von Eckermann närmar sig och ligger just nu trea.

TT: Ska du åt förstaplatsen?

– Självklart är det så. Att vara två, trea eller femma spelar inte så stor roll, men just den där förstaplatsen... att kunna säga att jag en gång i tiden var världens bästa hoppryttare.

Fakta: Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981

Bor: Kessel, Nederländerna.

Familj: Förlovad med Janika Sprunger, schweizisk elitryttare. Tillsammans har de sonen Noah.

Klubb: Östra Sörmlands Lantliga RF

Hästar i ridshowen: Glamour Girl och Calizi.

Meriter: OS-guld i lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, Världscupbrons final 2018, Världscupbrons final 2017

Tidigare OS: 2016 Rio, 2012 London.

Världsranking: Trea.

Aktuell: Hoppar inför hemmapubliken i Friends arena. Nästa stora tävling är Top 10-finalen och Rolex grand slam i Genève 9-12 december.

Fakta: Sommarens och höstens framgångar

20 november: Henrik von Eckermann vinner superfinalen i Global Champions-touren i Prag på King Edward och rakar in över tre miljoner kronor i prispengar

17 november: Peder Fredricson utses av Internationella ridsportförbundet till årets ryttare i världen.

11 november: Fredricson nomineras i tre kategorier och OS-laget i två inför Idrottsgalan den 17 januari: årets manlige idrottare, årets prestation och årets lag.

4 november: Fredricson behåller förstaplatsen på världsrankingen. Samtidigt klättrar von Eckermann upp till tredje plats. Det har aldrig tidigare hänt att två svenskar varit topp-tre.

23 oktober: Som andre svenske ryttare kröns Fredricson som totalvinnare i Global Champions-touren. För det får han 2,4 miljoner kronor. Samtidigt vinner von Eckermann den sista deltävlingen i Samorin, Slovakien och kvalificerar sig till superfinalen.

17 oktober. Fem år äldre brodern Jens Fredricson gör uppmärksammad comeback i världscupen och kommer trea i premiären i Oslo. Där har han två felfria rundor på Markan Cosmopolit.

7 oktober: Peder Fredricson kliver för första gången upp som världsetta på rankingen. Bara en svensk ryttare har tidigare toppat den – Rolf-Göran Bengtsson 2012.

18 september: Malin Baryard Johnsson kommer tvåa i GCT-deltävlingen på Circus Maximus Rom.

16 september: Petronella Andersson, Annika Axelsson, Jens Fredricson och Angelie von Essen skräller och kommer tvåa i den prestigefyllda nationshoppningen i Aachen.

11 september: Baryard Johnsson vinner för första gången en deltävling i GCT. Hon och Indiana är en dryg sekund snabbare än tysken Christian Ahlmann. För besväret får hon runt en miljon kronor.

6 september: Peder Fredricson lyfter från 19:e till andra plats på världsrankningen.

5 september: Fredricson tar EM-brons på mästerskapsdebutanten Catch Me Not i Riesenbeck.

14 augusti: Fredricson tar sin andra seger i GCT för året när han vinner på Catch Me Not i London.

7 augusti: I den rasande dramatiska omhoppningen mot USA i lagtävlingen säkrar Fredricson och All In OS-guldet. Tillsammans med Baryard Johnsson och von Eckermann vinns det första svenska olympiska ridsportguldet på 97 år.

4 augusti: Fredricson och All In är 17 hundradelar från det individuella OS-guldet i Tokyo. Britten Ben Maher vinner och på nytt får Fredricson nöja sig med ett olympiskt silver. De svenska ryttarna dominerar. von Eckermann och King Edward slutar fyra, Baryard Johnsson och Indiana femma.