Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

OS-guldvinnarens stöd till Luciapojken

Reklamkampanjen från Åhlén fick enormt mycket hatiska kommentarer, tillslut tog företaget bort bilden efter vädjan från familjen. Nu stöttas pojken av hundratals svenskar, däribland höjdhoppsikonen Stefan Holm. ”Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten svart pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?”, skriver han på Instagram.

Det var efter en bild på ett barn i ett lucialinne och ljuskrona som kommentarsfälten svallade över med rasistiska kommentarer. Detta endast eftersom barnet på bilden hade mörk hy.

Efter alla kommentarer bad familjen Åhléns att ta bort bilden, något som företaget gjorde.
En av många som reagerat på händelsen och ger sitt stöd är höjdhoppsikonen Stefan Holm, som tog OS-guld i Aten 2004. På Instagram har han lagt upp en bild där han är utklädd till Lucia.
”Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten svart pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?”, skriver han till bilden.

Till Värmlands Folkblad utvecklar han sitt resonemang.
– Jag har länge varit trött på diskussionen som inträder vid jul och lucia. Och nu tänkte jag att om folk klagar på att en pojke som är mörkhyad är lucia, är det då okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det? säger han till Värmlands Folkblad.
– Jag brukar vara dålig på att ta ställning men någon gång måste man göra det. När man hoppar på barn på det här sättet...
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.