OS-guldmedaljören Aleksander Lesun kritiserar Ryssland

Aleksander Lesun har vunnit både OS- och VM-guld för Ryssland. Men nu riktar han frän kritik mot landet.
– Situationen börjar bli extremt allvarlig, säger han till BBC.

ANNONS
|

Han är en av få idrottare som öppet opponerar sig mot landet som utfärdat hans pass och som han tagit medaljer för.

– Tidigare så blev du kanske anhållen i 15 dagar för att ha deltagit i en protest mot kriget. Nu kan det handla om tre år. Eller kanske 15 år för vissa typer av protester, säger Lesun till BBC.

I mars, mitt under kriget i Ukraina, hyllade Vladimir Putin ett antal idrottare som tog OS-guld i Tokyo 2021 och Peking 2022. Efter det har flera av guldmedaljörerna fått repressalier, i form av bland annat rivna sponsoravtal med företag som fördömer kriget. Många ryska idrottare och landslag har också blivit avstängda av internationella förbund.

ANNONS

”Vet inte ens vad som försiggår”

Aleksander Lesun menar att många människor används som propagandaverktyg i landet där oberoende medier får allt mindre utrymme.

– Jag är ledsen över att behöva erkänna att ryska idrottspersoner inte kan påverka situationen. Och många av dem vet inte ens vad som försiggår, säger han.

Hyllades av Putin

Vid fem tillfällen har han fått ställa sig överst på pallen vid världsmästerskap. 2016 plockade han hem OS-guldet i modern femkamp, som består utav fäktning, hästhoppning, simning, skytte och terränglöpning.

Han är en av de ryska idrottare som hyllats för sina insatser av Putin.

Lesun valde att avsluta sin långa och framgångsrika karriär bara dagar innan Ryssland invaderade Ukraina.

LÄS MER:Abramovitj tillgångar frysta på ön – värda 70 miljarder kronor

LÄS MER:Så kopplas Chelsea-ägaren till Vladimir Putin och ryska staten

LÄS MER:Magdalena Eriksson om Abramovitj-kaoset: "Kanske bra för fotbollen"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS