Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

OS-guldhoppen jobbar hårt för att "tjocka till sig"

Lisa Ericson och Hanna Klinga. Där har ni ett av de stora guldhoppen till sommarens OS – om de lyckas ”tjocka till sig”. – Vi jobbar hårt på det, säger Klinga och skrattar.

De två seglarna tävlar för GKSS och är i helgen på plats i Göteborg för ett sällsynt träningstillfälle på hemmaplan. För bara några dagar sedan, vid månadsskiftet blev det seger i världscupstävlingen i franska Hyères för duon.
– Det känns otroligt bra, kul att visa att all träning vi har lagt ner har gett resultat, säger Ericson innan Hanna fliker in.
– Att vi har fokuserat på rätt saker.

Fattar ni att ni ”seglar upp” som ett medaljhopp nu på riktigt?
– Man är så himla inne på det man själv gör att man inte tänker på det runt omkring. Vi är i en liten bubbla, tränar, har våra mål. Om du frågar hur vi firade vinsten? Jo, genom att packa och åka hem och vidare till nästa ställe, säger Ericsson och skrattar.
– Vi sparar firandet, vi har inte tid med det nu. Det ska firas efter den riktiga vinsten.

Duons uppladdning har dock inte varit helt optimal. För sex veckor sedan skadade Hanna två ledband i foten och var borta från seglingen under en period. Då fick Lisa klara sig med en sparringpartner.
– Utan att säga något elakt ... det var väldigt skönt att ha Hanna tillbaka. Man inser hur sammansvetsade vi har blivit, jag vet hur Hanna reagerar i de flesta situationer och tvärtom. Det är det som här det häftiga med att segla två.

För att vänja sig vid förhållandena i Brasilien och Rio har Ericson och Klinga spenderat drygt tre månader – i olika perioder – på plats.
– Det är skönt för det är lite lurigt att segla där. Det är strömmar som man måste lära sig att behärska och sen är vinden speciell eftersom du har Sockertoppen och Jesus-statyn precis intill. Det är en otroligt häftig arena att segla i, säger Ericsson.

Konkurrenterna har en fördel kontra det svenska teamet. Nämligen vikten. Ericsson och Klinga har kämpat hårt för att ”tjocka till sig”. Resultatet?
– Jag har gått upp 2,5 kilo, säger Klinga.
– Jag har gått upp 3 kilo, säger Ericson.

Inte så bra på att ”tjocka till er”?
– Vi jobbar hårt på det men vi är inte så långa ... vi har försökt genom att äta tjockismat. Bäst är att bli starkare men helst vill vi bara ha lite mer kilon i båten, säger Klinga.

Målet för duon är glasklart – allt annat än guld i Rio är en besvikelse.
– Vi ska ta guld, det är vårt mål. Vi känner att vi har den möjligheten och skulle absolut bli besvikna om det inte blir guld, säger Ericsson.

Då räknar vi hem ett guld nu då?
– Vi med, säger båda i kör och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.