Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Olympiastadion i Pyeongchang, som nu ska rivas efter att ha använts fyra gånger. Arkivbild.

OS-arenor rivs: "Bortkastade pengar"

Olympierna och paralympierna har lämnat Pyeongchang och nu inleds rivningen av minst fyra av arenorna.

Park har arbetat som volontär vid Olympiastadion under den senaste dryga månadens vinterspel. Arenan, som kostade mer än 800 miljoner kronor att bygga och som enbart användes till invignings- och avslutningsceremonier i OS och Paralympics, är en av dem som ska bort.

- Jag hade hoppats att det kunde bli ett museum. Men nu ska den försvinna och det tycker jag är bortkastade pengar, säger hon.

Pyeongchangregionen är en av Sydkoreas fattigaste. Där har man sannolikt ingen användning för en arena för 35 000 åskådare när området bara har 40 000 invånare. Och vad ska man med en hoppbacke till när landet saknar backhoppningstraditioner?

Sydkorea river arenorna för att undvika så kallade vita elefanter, idrottsanläggningar som gapar tomma och bara kostar pengar. Om alla OS-arenor hade stått kvar hade driftkostnaden blivit drygt 100 miljoner kronor per år, enligt en uträkning från Forbes.

- Nu sparar man driftkostnader. Men att investera nästan en miljard, det är ju vansinnigt, säger Harry Arne Solberg, ekonomiprofessor vid NTNU Handelshögskola, till NRK.

En annan arena som ska rivas är Jeongseon alpincenter, där de alpina fartgrenarna avgjordes. Där ska skog återplanteras. Kostnaden för att återställa området är runt 700 miljoner kronor.