Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

OS-aktuelle Ikee hyllar Sjöström efter comebacken från cancern

Den japanska simstjärnan Rikako Ikee är OS-aktuell igen efter sin kamp med cancer. Nu tackar hon Sarah Sjöström för stödet och återgäldar tjänsten.
– Hon gav mig kraften. Nu är det min tur att ge tillbaka, skriver Ikee på Instagram enligt DN.

För en dryg vecka sedan var oturen framme när den svenska simstjärnan Sarah Sjöström halkade på en isfläck och drabbades av en armbågsfraktur.

Sedan dess har Sjöström opererats och går nu en cirka tre månader lång rehabperiod tillmötes innan hon till fullo kan belasta armen igen. Efter det är det mindre än tre månader kvar till OS.

Då passar den japanska simmaren Rikako Ikke på att skicka sitt stöd:

– Ge aldrig upp, Sarah! Hon gav mig kraften. Nu är det min tur att ge tillbaka, skriver hon.

LÄS MER: Sarah Sjöström behöver opereras – halkade på isfläck

För två år sedan drabbades den 20-åriga japanen själv av en tuff motgång: leukemi. Före cancerdiagnosen var simlöftet en av de största utmanarna till 27-åriga Sjöström på 100 meter fjärilsim.

När Rikako Ikee delade den tunga nyheten via sitt Instagram-konto i början av 2019 var Sarah Sjöström en av de första att visa sitt stöd.

”Jag blir gråtfärdig när jag läser nyheten att min vän Rikako Ikee har diagnostiserats med leukemi. Skickar all kärlek och styrka till dig.”, skrev Sjöström då i ett inlägg på Instagram.

Sjöström visade sitt stöd

När sedan VM i sydkoreanska Gwangju avgjordes några månader senare fortsatte Sjöström att visa sitt stöd till Ikee.

Efter VM-finalen på 100 meter fjärilsim radade topptrion, på initiativ från Sjöström, upp sig med ett budskap riktat till Ikee skrivet på sina handflator.

Den japanska simstjärnan är nu, drygt två år senare, tillbaka i simbassängen. I sommar hägrar hemma-OS. ”The Golden Girl”, som hon kallas i hemlandet, tonar dock ner förväntningarna.

LÄS MER: Sjöström tackar för stödet: "Ger mig styrka"

– Om jag säger att jag satsar på att ta mig till OS finns risken att jag tar i för mycket. Därför tror jag det är bra att ta det steg för steg, och inte rusa fram, sa Ikke till japanska medier förra helgen enligt DN.

Men i simbassängen går det fort. För en dryg vecka sedan simmade hon sitt snabbaste 50 meter frisimslopp, 24,91, sedan comebacken från sjukdomen.

– Jag är väldigt nöjd med att jag lyckades gå under 25 sekunder. Det var mitt mål, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.