En ensam soldat utanför den blivande OS-arenan i konståkning i Gangneung.
En ensam soldat utanför den blivande OS-arenan i konståkning i Gangneung.

Oro inför OS – men inte i Sydkorea

Idrottsvärlden oroar sig för säkerheten inför OS. Men sydkoreanerna själva, luttrade av den långvariga konflikten på Koreahalvön, behåller lugnet – trots det spända läget.

ANNONS
|

Sarah Lee, som jobbar inom resebranschen, gör ett ärende i en kemtvätt i Gangneung. En kuststad med ungefär 200000 invånare i nordöstra Sydkorea där issporterna ska avgöras under OS.

Härifrån är det mindre än tio mil till den demilitariserade zonen som sedan krigsslutet 1953 är gräns mot Nordkorea.

Nordkoreas missiluppskjutningar, det upptrappade ordkriget med USA och hot om kärnvapen har satt säkerheten i fokus inför OS.

- Hotet har alltid funnits där. För oss är det inget nytt, säger Sarah Lee. Utanför Korea är folk oroade. Men då skulle det vara farligt för oss här också.

ANNONS

- Nej, vi känner oss lugna här. Vår militär är tillräckligt stark.

Kalla och Nilsson oroliga

Kim Seong Suk står bakom disken på kemtvätten. Hon hör vad samtalet handlar om och säger:

- Om det skulle ha blivit krig skulle det ha blivit det för länge sen. Allt snack handlar bara om att skrämmas.

På andra sidan gatan jobbar byggarbetare med att färdigställa OS-byn. Om fyra månader ska världens bästa vinteridrottare checka in här – eller?

Frankrike och Österrike har sagt att man inte kommer att skicka några deltagare till Sydkorea om inte säkerheten kan garanteras.

Svenska medaljhoppen Charlotte Kalla och Stina Nilsson har också uttryckt oro, precis som flera stjärnor i det norska skidlandslaget.

Inga krigsförberedelser

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, förstår oron men är själv lugn.

Känslan förstärktes när han nyligen var i Seoul och träffade chefen för en grupp svenska soldater som jobbar vid gränsen mot Nordkorea. De är stationerade där för att övervaka att vapenstilleståndsavtalet följs.

ANNONS

- Beskedet jag fick var att det inte pågår några krigsförberedelser. Det är inte osäkrare här än i japanska städer eller andra platser i världen dit kärnvapen kan nå, säger Reinebo.

Samtidigt har Internationella olympiska kommittén, IOK, sagt att det inte finns några planer på att ställa in eller flytta tävlingarna.

- Då måste vi lita på det, säger Reinebo.

TT: Vad krävs för att ni ska stoppa svenskt deltagande i OS?

- Om det skulle komma kraftfulla rekommendationer samfällt från olika myndigheter att hit bör vi inte åka för att området är farligt.

Klarade OS-kvalet

Risken för en nordkoreansk attack riktad mot OS är liten, anser Ulv Hanssen som är forskare och Asienexpert på Handelshögskolan i Stockholm.

ANNONS

- Det är visserligen alltid svårt att veta hur Nordkorea kommer att agera. Men eftersom spänningen är så hög skulle det vara extremt riskabelt för Nordkorea att genomföra en attack inför OS. Svaret från USA och dess allierade skulle bli hårt. Så det tror jag inte att de kommer att göra, säger Hanssen.

Den allmänna bedömningen är att säkerheten skulle gynnas av att nordkoreanska idrottare tävlar i OS. Därför jublades det på många håll när ett konståkningspar nyligen ordnade landets första OS-biljett.

Det finns även förhoppningar om att få med nordkoreaner i shorttrack, skridsko och längdskidåkning.

Ulv Hanssen tror att idrotten kan spela en lugnande roll i konflikten.

- Speciellt som vi vet att Kim Jong-Un (Nordkoreas ledare) är väldigt sportintresserad. Han har bjudit in basketspelaren Dennis Rodman flera gånger till landet och de har utvecklat en bisarr vänskap. Så det borde finnas utrymme för en idrottens diplomati. Men vi bör nog inte ha några illusioner om att han vill förhandla bort sina kärnvapen.

ANNONS
Gangneung, Sydkorea, TT

Vinter-OS i Sydkorea

Tävlingarna avgörs 8–25 februari 2018, med invigning den 9 februari. Snöidrotter avgörs i bergsområdet Pyeongchang, isidrotter i kuststaden Gangneung.

+ Kusten

Gangneung: Ishockey, curling, shorttrack, konståkning och skridsko.

+ Bergen (Pyeongchang)

Alpenisa/Yongpyong: längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning/avslutning.

Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air).

Jeongseon: störtlopp, super-G, alpin kombination.

Fakta: Nordkorea och konflikten

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011, denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram. Det har lett till ytterligare sanktioner från FN, och ett hotfullt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare.

Trump har bland annat sagt att hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri" och att det från USA:s sida är "laddat och klart". Nordkorea uppger att man håller på att göra klart en plan för att attackera amerikanska baser i Guam i Stilla havet med robotar. När den är klar krävs bara en order från Kim Jong-Un för att planen ska sättas i verket.

ANNONS