Den svenske NHL-målvakten, Robin Lehner, riktar skarp kritik mot hur Sverige har valt att hantera coronaviruset.
Den svenske NHL-målvakten, Robin Lehner, riktar skarp kritik mot hur Sverige har valt att hantera coronaviruset. Bild: Bildbyrån/TT

Oro över Sveriges hantering av coronaviruset

Sveriges hantering av coronaviruset har fått internationell kritik från flera håll. Synpunkter har strömmat in från utländska medier, forskare och nu även av NHL-målvakten, Robin Lehner. "Vad håller Sverige på med???", skriver han på Twitter.
– Vi märker av att det är en oro och säkerhet i att det är en pandemi. Sen vet vi inte om den oron är kopplad till sättet att hantera det här, säger Henrik Josefsson på Folkhälsomyndighetens presstjänst.

ANNONS

Nyligen valde BBC att kalla hanteringen av coronaviruset i Sverige för "det svenska experimentet". Det är inte de enda som har kritiserat Sverige för hur hanteringen har gått till.

Franska Le Monde kallade de svenska åtgärderna för "futtiga".

Tyska Deutsche Welle kallade Sveriges inställning för ”avslappnad”.

Den norska professorn och smittskyddsläkaren, Bjørg Marit Andersen, tidigare vid Oslos universitetssjukhus har även hon kritiserat Sverige.

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, sa hon nyligen enligt Aftonbladet.

ANNONS

LÄS MER: Hot och våld vardag för personal i sporthallar

En som nu väljer att ställa sig i kritikerhörnan är NHL-målvakten Robin Lehner, som till vardags spelar för Vegas Golden Knights där han har fått se sin säsong skjutas upp då NHL ännu inte tagit något beslut om den nuvarande säsongen ska avslutas eller inte.

LÄS MER: Peterson valde att flytta – för ny roll i Färjestad

Medan det i vissa delar av USA blivit starka restriktioner så har han följt utvecklingen i Sverige och är oroad över sin familj som bor kvar i Sverige.

”Vad håller Sverige på med??? Jävla idioter! Min lillasyster går i skolan och har en sjuk mamma hemma som nog inte klarat av denna sjukdom. Vakna för helvete!” skriver han på Twitter.

Många svenskar både utomlands och i Sverige är oroliga över virusets spridning. Hos Folkhälsomyndigheten märks det av genom att många hör av sig med frågor.

– Vi märker av att det är en oro och säkerhet i att det är en pandemi. Sen vet vi inte om den oron är kopplad till sättet att hantera det här. Men det finns en oro, säger Henrik Josefsson på Folkhälsomyndigheten presstjänst.

ANNONS

LÄS MER: NHL-spelare på is i Frölundaborg – trots karantän

Det finns även internationella röster som lyfter Sveriges strategi som rimlig utifrån vårt samhälle. Bland annat har BBC lyft svenskarnas relativt höga tilltro till staten och moderna arbetskultur som anledningar till att nuvarande strategi kan passa bra.

Sveriges val i hur man har hanterat coronaviruset försvarades nyligen av generaldirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson i SVT:s Agenda.

– Det är ett väldigt knepigt experiment att låsa in en befolkning, sa han.

– Man måste fundera: Vad är viktigast för att hindra smittspridning? Det är att människor med symptom inte rör sig ute. Att man skyddar de som är svaga. Många av mina kollegor ute i Europa är bekymrade över den typen av regler. Dels så följs de inte, och det finns en svag förståelse. Sådana regler undergräver förtroendet för myndigheterna. Jag skulle vilja säga att det är ett väldigt, väldigt knepigt experiment att låsa in en befolkning i fyra, fem månader.

Statsepidemiologen, Anders Tegnell har i intervju med GP framfört liknande resonemang.

– Alla sådana här lagar bygger på att man måste kunna visa på att det ska ge någon effekt och att det ska vara genomförbart. I Finland och på andra ställen där man har slutit in olika områden har det varit små områden som har varit geografiskt ordentligt avskilda. Det finns ingen som har försökt att avskilja en huvudstad eller liknande, effekten av det är väldigt svår att överskåda och det är i praktiken omöjligt. De grundläggande sakerna finns där. Det är fortfarande så att stannar alla hemma om de är sjuka, arbetar en del hemifrån och framför allt, ser vi till att skydda våra äldre ordentligt får vi effekter på det och ju längre vi kan få effekter på det desto bättre är det.

ANNONS

LÄS MER: Tegnell om Sverges val att inte sätta städer i karantän

GP har sökt Robin Lehner.

Fakta: Så skyddar du dig själv och andra från smittspridningen

Stanna hemma när du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Var uppmärksam på symtom på covid-19

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom.

De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation. Känner du symtom ska du försöka låta bli att träffa andra människor.

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

Undvik att röra ögon, näsa och mun

Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Handsprit

Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS