Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Orienteringen rasade mot coronabeslut – nu vänder kommunen

Svenska orienteringseliten är inga elitidrottare. Det menar Smittskydd Stockholm och det såg ut att stoppa SM-tävlingar. Orienteringen rasade mot beslutet och nu vänder kommunen.
– Det är ett direkt hån mot våra elitsatsande orienteringslöpare, sa Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström, till orienteringsmagasinet.se, om det första beslutet.

Natt-SM i orientering är tänkt att arrangeras i Österåker i mitten av april. Men OK Österåker och Waxholms OK, som står som arrangörer, fick avslag från kommunen och tävlingarna svävar i osäkerhet, det rapporterar orienteringsmagasinet.se.

I sitt beslut att avslå ansökan lutade sig Österåkers kommun mot Smittskydd Stockholm, som menar att tävlingar under elitnivå inte får genomföras.

”Österåkers kommun har utrett frågan och har även haft kontakt med Samverkan Stockholmsregionen som i sin tur kontaktat Smittskydd Stockholm. Beskedet från Smittskydd Stockholm är att det inte är tillåtet att genomföra SM i Natt-orientering. Detta med anledning av Folkhälsomyndighetens beslut den 26 februari 2021 om att ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåten av smittskyddsskäl”, skrev Österåkers kommun i sitt beslut enligt orienteringsmagasinet.se.

Att orienterings-SM inte räknas som elitidrott av smittskyddet rörde upp känslor.

– Att orienteringen inte anses hålla elitnivå är ett direkt hån mot våra elitsatsande orienteringslöpare och oss som idrott. Vi har inte den stora publiken, vi har inte de välbetalda idrottarna men vi har fullt ut dedikerade elitlöpare som under alltid är med och slåss om de ädlaste medaljerna på VM. Att då säga att ett svensk mästerskap inte är elitnivå blir horribelt i min mening, sa Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström, till orienteringsmagasinet.se.

Världsmästaren: ”Helt orimligt”

Sportbladet pratade med landslagsorienteraren och världsmästaren Karolin Ohlsson som även hon reagerade på beslutet.

– Jag tycker det helt orimligt att de säger att det inte är en elittävling. Jag tänker främst på hela vår sport. Dels har vi fått ställa in nästan allt under hela pandemin och vi utövar vår sport i skogen. Du träffar i stort sett mindre folk på tävling än vad du gör om det handlar på Ica. Springer du en nattorientering så är du ”forever alone” kan man säga. Du träffar inte en människa där ute, säger hon.

Kommunen backar

Nu vänder kommunen och ger grönt ljus till tävlingarna.

– Österåkers kommun har haft en fortsatt dialog med oss och RF (Riksidrottsförbundet), och de har nu lämnat ett besked till oss där de säger att vi får genomföra det här SM:et som en elittävling förutsatt att förbundet och RF (Riksidrottsförbundet) bedömer att det håller elitnivå. Och det gör ju vi då, säger Tomas Stenström till Sportbladet.

En bedömning ska dock göras längre fram utifrån hur smittläget ser ut när tävlingarna närmar sig.

– Det är en komplex historia, men det är i alla fall glädjande att vi går under elitnivå. Det var framförallt det vi stred för och det vi reagerade väldigt starkt på, säger Stenström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.