Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Bildbyrån/GP
Bild: Bildbyrån/GP

Mattias Balkander: Om målet är Europa räcker det inte med F19-spelare

Blicken är fäst i horisonten, men fokus måste vara ett annat. För att nå gruppspel i Champions League i höst måste varje byggsten läggas rätt redan nu. Därför är matchen mot Linköping viktig – och därför är det oroväckande att BK Häckens trupp är så tunn.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ni minns argumentationen i samband med Göteborg FC:s och Peter Bronsman slutsats att avståndet till de främsta klubbarna i Europa växt ytterligare och nått närmast ointagliga proportioner.

Det går inte att lösa i projektform, hette det. Det sades också att det krävs något annat, något större, mer jämställt, med bättre faciliteter och större ekonomi.

Det är sant, men inte hela sanningen.

Huvudförklaringen till att Göteborg FC inte räckte till mot Manchester City i december, vilket fick Peter Bronsman att över en natt vilja kapa banden med sin sportsliga livsgärning, är enklare än så och handlade om antalet kvalificerade spelare.

Bästa svenska laget som har spelat tillsammans

Det handlade alltså inte om eventuella råttor i Valhallas omklädningsrum, om utlokaliserade gym, om kallt vatten i duscharna eller fler ledare hos motståndarna.

Jag var på plats i Linköping när Göteborg FC i mitten av november säkrade sitt historiska premiärguld och hävdar fortfarande att det är det bästa jag har sett ett svenskt klubblag prestera.

Det blev sju mål, men kunde lika gärna ha blivit tio.

Det laget presterade, möjligen med undantag av någon Tyresö- och Umeå-uppställning, bättre och vackrare än någon annat lag gjort på svensk mark.

Hade samma spelare fått chansen i Champions League mot Manchester City kunde utfallet ha blivit ett helt annat – och Peter Bronsmans argumentation om att avståndet till de bästa i Europa bara fortsätter att öka naggats i kanten.

LÄS MER: Historisk match för BK Häcken dam mot Linköping

BK Häcken behöver värva fler etablerade spelare till damlaget

Kom ihåg att Göteborg från SM-guld till Champions League-spel hade skeppat iväg Emma Berglund, Emily Sonnett, Rebecka Blomqvist och Natalia Kuikka och mot City även saknade Julia Zigiotti Olme. Sedan dess och efter namnbytet till BK Häcken har även Emma Koivisto, Julia Roddar och Vilde Böe Risa lämnat de regerande svenska mästarna.

Sju ordinarie spelare.

Alla med landslagsmeriter.

Alla taktiskt inspelade och värvade med omsorg.

Det var där det brast. Och där det inte får brista igen.

Då ändrade coronan spelschemat, kontrakten hade gått ut, övergångar var redan beslutade och förmågan att övertala några av de möjliga otillräcklig.

Översatt till BK Häckens drömmar om framgång redan i årets Champions League är budskapet enkelt:

Spetsa laget. Bredda truppen. Förlita er inte på F19. Att tillhöra Europas bästa klubbar går svårligen att kombinera med målet att täppa igen luckan mellan talanger och de redan etablerade.

Med det sagt är det av största vikt för Häcken att också göra vad klubben har sagt, nämligen utveckla F19-trupperna. Här finns framtidslösningarna.

För att haka på Europatoppen och de tåg som snart går krävs dock en annan och mer offensiv strategi redan nu.

Efter kröken går det att skönja miljonerna, berömmelsen och Champions League-framgångar.