Olympic första laget i Sverige att spela i vanlig serie

År efter år vann KFUM Olympic Göteborg basketligan special.
Till slut blev segrarna så många att det inte längre var roligt.
Laget behövde en ny utmaning och nu gör de sin första säsong i division 5.
– Jag tror att vi hade börjat tappa spelare om vi inte hade gjort den här satsningen, säger partnerspelaren Martin Hultbäck.

ANNONS
|

2013 bestämde sig den tidigare landslagsspelare Jonas Autio för att starta ett basketlag för personer med intellektuella funktionsvariationer.

Laget fick namnet Olympic Göteborg och bara tre år efter starten vann de basketligan special, en nationell basketliga för målgruppen, för första gången.

En seger de följde upp 2018, 2019 och 2022.

– Vi har vunnit basketligan special fyra av fem gånger. Vi har åkt till spelomgångar och på förhand vetat att vi kommer vinna allt, säger Martin Hultbäck, tränare för ett av Olympics lag samt partnerspelare i Unified-laget.

Spelarna behövde en ny utmaning med andra ord.

Historisk debut i division 5

Därför bestämde sig klubben för att starta ett så kallat Unified-lag där spelare med intellektuella funktionsvariationer spelar med folk utan, så kallade partnerspelare.

ANNONS

Och för att få en bra utmaning skulle laget ställa upp i division 5 för herrar.

– Alla ska få utveckla sin fulla potential, det har varit den här föreningens drivkraft redan från början, säger Sven-Åke Karlsson, ordförande för KFUM Olympic Göteborg.

Det här var redan 2020 och debutmatchen i division 5 spelades mot Kungsbacka basket.

– Jag tycker att alla i laget kämpade väl och är nöjd med den personliga insatsen hos varje spelare trots förlusten, det blev en lyckad seriepremiär och spelarna var glada för att ha spelat denna historiska match, sa lagets dåvarande tränare Mirko Olmos Torrico till klubbens hemsida efter den debuten.

Det här är unified

Unified sports förenar personer med och utan intellektuella funktionsvariationer i samma lag. Den inspirerades av en enkel princip: att träna tillsammans och leka tillsammans är en snabb väg till vänskap och förståelse.

Ett mål med Unified sport är att få bort fördomar och förutfattade meningar.

Källa: Special Olympics

Dock blev det bara tre matcher den säsongen, sedan satte coronapandemin effektivt stopp för det mesta vad gällde sport.

Men debuten gav mersmak och klubben bestämde sig för att göra ett nytt försök till den här säsongen.

Den 2 oktober spelade laget sin första match, och sedan dess har det blivit två till. Resultaten har hittills inte varit vad laget är vant vid.

Från idel vinster till idel förluster.

– Förluster är lika bra som vinster, man ska bara lära sig av dem och kämpa vidare. Så småningom får du chansen att vinna och den vinsten kommer att vara så mycket bättre efter alla förluster, säger Johan Björklund som varit en del av laget sedan starten.

ANNONS

Att det varit en omställning att gå från basketligan special till att möta spelare utan någon intellektuell funktionsvariation i division 5 är inget att sticka under stolen med.

– Skillnaden är som natt och dag. I basketligan special är våra spelare stjärnor och kan göra lite som de vill. Men efter att ha spelat två matcher i division 5 kan vi konstatera att de kan det inte göra i den här serien, säger Martin Hultbäck.

Johan Björklund håller med:

– Det är stor skillnad. För det första så får vi lära oss mer basket nu och reglerna är det stor skillnad på, de är lite hårdare och det är lite mer krav. Och så måste du spela som ett lag. Du ska såklart vara stark, snabb och bra som individ men du måste kunna spela som ett lag, säger han.

Ny tränare inför säsongen

Inför säsongen fick laget en ny tränare i Roger Bloom, som har ett förflutet som basketspelare och som tidigare tränat bland annat Högsbo baskets damer.

– Jag tränar inte det här laget annorlunda jämfört med vad jag har gjort med mina tidigare lag, kravbilden är lika hög. Vi är här för att prestera och lära oss tillsammans, säger han.

ANNONS

Hittills har laget spelat tre matcher i division 5 och samtliga har resulterat i förlust. Men det går åt rätt håll.

I premiären mot Hellas Göteborg förlorade Olympic med 30–61, i senaste matchen mot Ale basket blev det bara en tvåmålsförlust (56–58).

– Känslan är att det går framåt, men det blir också tydligt att basketen är en väldigt komplex sport som kräver mycket av spelarna. Det är en sak att kunna studsa och skjuta själv, men när man spelar match med fyra kamrater då måste det ske ett samspel för att man ska kunna ta sig fram och lägga bollen i korgen, säger Roger Bloom.

Att personer med och utan intellektuella funktionsnedsättningar spelar i samma lag hör inte till vanligheterna. Olympic är ett av få i Sverige och troligtvis det första att spela i en vanlig serie.

– Inget annat lag i Sverige har gjort det vad vi har hört talas om, säger Martin Hultbäck.

Vad betyder det att spela i en vanlig serie?

– Vi vill visa att vi kan ta plats även här. I stort sett alla våra spelare har speciella förutsättningar, men jag tycker att de förtjänar en plats på planen, säger Martin Hultbäck.

ANNONS

För Johan Björklund, som har diagnosen ADHD/ADD, är inlärningen den största utmaningen.

– Jag har svårt för inlärning och svårt att hitta balans i hur mycket jag ska ta in och inte. Det är olika hur informationen bearbetas för mig jämfört med en annan individ, säger han.

Vilken är lagets största utmaning?

– Lagets största utmaning är att spelmässigt anpassa oss. I och med att vi är så många olika individer med så olika förutsättningar är det svårt att para ihop och utvecklas med de förutsättningarna.

Växt efter pandemin

Unified-laget är inte föreningens enda lag. Klubben har fyra lag och ett 50-tal spelare igång. Trots två år av pandemi, där verksamheten låg helt nere i omgångar, har klubben växt.

– Det kommer nya spelare hela tiden. Sedan pandemin tror jag det har kommit tio nya, säger ordförande Sven-Åke Karlsson.

Och det finns plats för fler.

– Vi klarar av 20 till, lätt. Det tror jag.

Sven-Åke Karlsson har varit ordförande i föreningen i fem år och hamnade där genom arbetet på ett LSS-boende där en av spelarna i föreningen bodde. Han fick chansen att följa med laget på ett slutspel i basketligan special med uppgiften att fotografera.

ANNONS

Sedan dess har han blivit kvar.

– Det bästa med den här föreningen är alla möten, att alla får plats. När man är på träningarna så bryr sig alla om varandra, de är så oerhört goa. Det är jättebra stämning, säger en märkbart rörd Sven-Åke Karlsson.

– Jag vet inte hur jag ska kunna sluta.

Funderar du på det?

– Jag är över 70 år och bor i Alingsås. Men det är svårt att lämna det här gänget, man mår så bra.

Det är tydligt att Olympic betyder mycket för många.

– Jag ska inte säga att basketen betyder allt, men den betyder jättemycket för mig och jag har lärt mig mycket av den. Mycket som individ men också som lagspelare, och det har jag tagit med mig i vardagen, säger Johan Björklund.

Flera spelare uttagna till Special Olympics

Olympic har även annat att glädjas åt. Fyra spelare från klubben kommer att representera Sverige i Special Olympics World Games i Berlin 2023.

Det handlar om Wilma Lindblad, Emma Johansson, Lina Gustavsson och Hanna Alvegard.

LÄS MER:Göteborg volleybollklubb vill etablera sig i Elitserien

LÄS MER:Göteborg Giants tillbaka efter 17 år

LÄS MER:Dietisten Amanda Ottordahl betygsätter proteinbars

LÄS MER:Isabel Boltenstern och Carolina Jozic om ”Mammaträning” och myterna om gravidträning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS