Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matts Olsson, till höger, jublar med vinnaren Marcel Hirscher och tvåan Leif Kristian Haugen.

Olsson trea när Hirscher blev historisk

Åratal av slit har börjat betala av sig. Matts Olsson, 28, tog sin andra pallplats hittills när Marcel Hirscher, 28, säkrade den totala världscuptiteln i Slovenien.

När närmaste rivalen Alexis Pinturault åkte ur redan i början av första åket var det i princip avgjort. Så länge Marcel Hirscher ens kom nära sin vanliga nivå skulle han säkra sin tredje raka världscuptitel i storslalom, något som bara Gustav Thöni och Ingemar Stenmark klarat av förut. Han gjorde mer än så.

Österrikaren fick efter flera väderavbrott slänga sig ut i det andra åket, och åkte in i mål som etta i ett regnigt Kranjska Gora. Därmed vann han inte bara storslalomens världscup – han säkrade även den totala världscupen för sjätte året i rad. Det är ett rekord han ensam kan sätta sitt namn på.

"Hatten av"

- Det är bara hatten av. Vi som har sett honom på nära håll, inte bara nu utan i alla år, börjar bli grymt imponerade av det han gör. Att vara så bra över tid... Han kommer gå till historien. Eller det har han ju redan gjort, men han är en stor skidåkare. Det finns nästan inte, säger Matts Olsson som själv hade rejäl anledning att jubla i Slovenien.

Svensken kom trea, 65 hundradelar efter Hirscher och 21 bakom norske tvåan Leif Kristian Haugen. Därmed fick han kliva upp på pallen för blott andra gången i sin tioåriga karriär. Så sent som i januari kom han tvåa i tyska Garmisch-Partenkirchen.

Olsson låter nästan själv överraskad.

- Det är grymt. Första pallen var grym, och den här är lika grym på många sätt. Att kunna göra det en gång till när det bara har gått ett VM mellan... det är helt sjukt faktiskt, säger Olsson.

"Haft stolpe in"

Vädret var en jobbig faktor under det andra åket.

- Det börjar spöregna och det är mycket som känns svårt då. Jag startar ganska sent, det är ganska uppkört. Det var en tuff kamp. Dimman kom och gick. Med facit i hand har jag haft stolpe in. Det är bara att tacka och ta emot.

TT: Om två veckor är det sista tävlingen i Aspen. Ny pallplats då?

- Den här säsongen har behandlat mig så väl. Jag är väldigt tacksam. Jag är i en bra situation och behöver inte oroa mig om alla poäng. Jag har inte kniven mot strupen. Nu när det har rullat på så pass bra kan jag njuta mer av racet. Men jag siktar givetvis på att åka snabbt.