Olsson satte eliten på plats

ANNONS
|

I årets i särklass tuffaste trestegstävling gick Christian Olsson in som något av en outsider. På plats i Lausanne på tisdagskvällen fanns nämligen stora delar av världseliten i tresteg samlade.

Bland andra deltog amerikanen Walter Davis som hoppat längst i år med 17.71. Men med längden 17,62 bevisade en mycket nöjd Christian Olsson att han nu officiellt är tillbaka i toppskiktet.

-Resultatet är klart godkänt. Jag var lite orolig innan eftersom jag har känt mig lite förkyld. Kände mig inte helt lätt i ansatsen vilket kan förklarar de fyra övertrampen. Men jag visste att det skulle bli en kul tävling eftersom de övriga hopparna har stor kapacitet och det brukar sporra mig, sade Christian Olsson strax efter tävlingen.

ANNONS

Christian Olsson inledde tävlingen med ett övertramp och följde sedan upp med ett hopp på 17,62 i andra omgången. En längd som gav honom ledningen över bland andra brasilianaren Jadel Gregório som slutade på en andra plats med 17,54. Sedan följde ytterligare tre övertramp och en omgång som Olsson valde att stå över.

När de sex omgångarna var färdighoppade stod sig Olssons andra hopp fortfarande som tävlingens längsta. Walter Davids längd 17,40 räckte bara till en tredjeplats.

Efter ett och halvt års frånvaro på grund av skada har Christian Olsson inte riktigt vågat drömma om rekordlängder. Men gårdagens resultat visar på en positiv formkurva för Olsson som i de senaste tävlingarna har hoppat 17.09, 17.40, 17.46, 17.56, och så då gårdagens 17,62. Siffror som lovar att Christian kommer att bli en favorit i EM på hemmaplan i Göteborg i augusti.

-Men han är inte riktigt hundra procent ännu och det skall han inte vara heller. Det finns fortfarande en del tekniska småsaker kvar. Vi tränar fortfarande hårt mellan tävlingarna men snart lättar vi på träningen och då kommer formen att bli bättre, sade tränaren Yannick Tregaro.

Friidrottsgalan bjöd även på ett nytt världsrekord i herrarnas 110 m häck. Det stod kinesen Liu Xiang för när han sprang på tiden 12,88 och därmed slog det gamla rekordet med tre hundradels sekunder. Det tidigare rekordet på 12,91 hade britten Colin Jackson.

ANNONS

Innan kvällens tävling hade Liu Xiang ett årsbästa på 13,19. Andraplatsen kneps av amerikanen Dominique Arnold som sprang på tiden 12,90.

Även amerikanske Xavier Carter blixtrade till med 19.63 på 200 meter. Den enda som sprungit snabbare är den legendariske Michael Johnson, som satte världsrekord på 19.32 på OS i Atlanta 1996. Loppet var relativt jämnt med fyra man under 19.90. Tvåa blev amerikanske Tyson Gay på tiden 19.70, vilket är den fjärde bästa tiden i historien.

Friidrottsgalans andre svensk Robert Kronberg blev sist i B-finalen på herrarnas 110 m häck. Kronbergs tid blev 13,87, tre tiondelar över hans säsongsbästa.

I Susanna Kallurs frånvaro vann den amerikanska världsmästarinnan, Michelle Perry, damernas 100 m häck på världsårsbästa 12.43. Landsmaninnan Damu Cherry kom in endast hundradelen senare på tiden 12,44.

Tyskan Kirsten Bolm befäste sin position som tvåa i Europa när hon blev fyra på 12,65.

ANNONS