Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Olsson: "Otroligt nära att byta till skidskytte"

Johan Olsson säger att den senaste tidens dopningsdebatt tagit energi och glädje från honom. Han berättar också att skandalen i Lahtis 2001 nästan fick honom att byta till skidskytte. – Det var otroligt nära, säger den svenske stjärnan.

Efter en misslyckad och skadedrabbad långloppssatsning är Johan Olsson tillbaka i världscupen igen. Att han, 36 år gammal, gör ännu en satsning – med VM i fokus – förklarar han med att han fortfarande tycker att det är roligt att ha träning som yrke.

Men de senaste norska skandalerna och den efterföljande debatten kring dopning och astmamedicin har fått Olsson att bitvis tappa sugen, berättar han.

– Det har påverkat mycket. Jag känner att den energimängd som jag normalt sett har… det har tagit rent mentalt på mig. Jag har funderat på mycket och man ställer sig frågor: Är det här ok eller inte ok? Jag måste sätta en gräns nånstans. Vi hade pressträff siste oktober och då tänkte jag att från och med nu fokuserar jag på mig själv, för jag kände att det här går ut över min egen prestation och det vill jag inte att det ska göra, säger Olsson under en pressträff i finska Ruka.

Han medger att han har haft svårt att fokusera under sin uppladdning för världscupen.

– Jag tror att jag är rätt bra på att fokusera på mig själv, men jag har nog tappat det där fokuset. Jag har fått så otroligt mycket frågor om det, från media, men även personer omkring mig.

Och det förstår jag ju. Det här är ju mitt yrke.

På frågan om han känner samma glädje inför sporten svarar han:

– Tidvis har jag inte haft det.

Det är inte första gången Johan Olsson tappat gnistan på grund av dopning. 2001 utspelade sig tidernas dopningsskandal när sex finska åkare åkte fast under VM i Lahtis. Olsson var inte med och tävlade då, men minns hur hårt han tog det.

– Jag gör ingen hemlighet att jag hade några tunga år där, kring Lahtis och Salt Lake city. Det var mycket skandaler och mycket fokus på dopning. Jag hade en lång karriär kvar och hade svårt att se någon framtid då. Därför var jag otroligt nära att byta till skidskytte.

Du var så påverkad av dopningsskandalen?

– Ja. Jag var otroligt besviken vid den tidpunkten, på vad som är idrott och hur den utvecklas.

Som tur var fortsatte Olsson med längdskidåkningen, och har åkte hem både VM- och OS-guld till Sverige. Och när det gäller debatten kring det norska bruket av astmamedicin så oroar sig Olsson mest för kommande generationer.

– Det som jag just nu tycker är allra värst är att hela diskussionen har gått över till att barn och ungdomar i skolan som har astma drabbas. De blir retade och vågar inte ta sin astmamedicin och det tycker jag är värst. Vi som är vuxna, vi klarar och oss och kan säga att nu slutar jag tänka på det här, men det kan inte barn och ungdomar göra just på grund av stigmatiseringen kring en astmadiagnos, säger Johan Olsson.

På söndag tävlar han i världscuppremiären i Ruka, Kuusamo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.