Olsson hoppas på ny höjdeffekt

Han har inte tävlat på över en månad. Och inte gjort det bra sedan säsongspremiären i november. Men Johan Olsson har landat i Lahtis för att försvara sitt VM-guld.

ANNONS
|

Återigen kommer Johan Olsson till ett mästerskap med rubbade förberedelser. Den här gången är ekvationen som ska resultera i nya medaljer knepigare än någonsin.

Johan Olsson har inte tävlat sedan världscuploppet över 15 kilometer fristil i Ulricehamn den 21 januari – där han blev 48:a.

- Det var ju inget lopp som bygger bra självförtroende direkt. Men jag har bra självförtroende. Nånstans måste jag kunna luta mig tillbaka på min rutin också och njuta av det, att komma hit som världsmästare och ha en lång karriär bakom mig.

ANNONS

En luftvägsinfektion satte stopp för världscuptävlande i både Falun och Otepää, träningsdagar försvann och planer kullkastades.

Efter sitt försenade höjdläger i alperna hoppas den 36-årige skidveteranen ändå att allt ska falla på plats lagom till på onsdag, då han ska försvara sitt VM-guld på 15 kilometer.

Ska försvara guldet

Det sena lägret på hög höjd fick bland annat som effekt att Olsson definitivt strök lördagens skiathlon i VM. Det blir medaljjakt direkt på 15 kilometer klassiskt på onsdag.

- När man har varit på hög höjd så måste man återacklimatisera sig. Det är precis tre dygn nu. Egentligen är sju-åtta dygn på gränsen för mig, egentligen skulle jag ha tio, tolv, 14 dygn på lågland för att acklimatisera mig från höjden.

- Så det är ju en chansning, men samtidigt prioriterar jag ofta på ett sätt som betyder att jag chansar lite grann. Och jag tar hellre ett beslut för att kunna gå för seger än att sejfa och hoppas på att kunna slinka in på medalj.

ANNONS

Viktigt med höjd

Och vistelsen i Seiser Alm ville Olsson inte missa. När Olsson var frisk igen, helgen efter SM, valde han att "kräma ur" för att testa kroppen och se att allt var okej innan han åkte på höjden.

- På höjd kan man inte köra så intensivt. Men för mig är höjden och Seiser Alm viktigt inför mästerskap. Tittar man på de mästerskap där jag har åkt bra de senaste åren och vunnit guld så har det varit en framgångsfaktor. Då kändes det som om jag nästan inte hade något alternativ. Jag fick komprimera det här, fick börja räkna dagar och sedan bara försöka minimera skadan.

  1. – Det blir lite tuffare träning idag, sen får man öka på. Jag är 36 år, snart 37, jag är inte här för att samla på fina placeringar, säger han innan han ger sig ut i VM-spåren i Lahtis.
Lahtis, TT:s utsände

Fakta: Johan Olssons VM-medaljer

2011, Oslo: Silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Guld 50 km (k), silver 15 km (f), silver stafett.

2015, Falun: Guld 15 km (f), silver stafett, brons 50 km (k).

ANNONS