Olsson gillar pressen

Johan Olsson kommer till onsdagens 15-kilometerslopp i Lahtis som regerande världsmästare. I ett läge då den svenska medaljnöden är stor.

ANNONS
|

Oftast har Johan Olsson kommit till mästerskap med mer eller mindre stökiga förberedelser. Och har infriat förväntningarna.

Inför VM-inträdet i Lahtis har han inte tävlat på över fem veckor. Men efter ett förskjutet höjdläger och drygt en vecka på lågland är mästerskapsmästaren beredd på ännu en medaljjakt.

- I Falun var jag i mitt livs form. Det krävs mycket för att få den känslan igen, säger han vid pressträffen morgonen före VM-loppet.

ANNONS

- Nu har jag en helt annan ingång mot det här mästerskapet. Jag har varit frisk i två veckor, normalt sett behöver längre tid för att komma tillbaka efter sjukdom. Men jag har bra självförtroende. Jag kan det här. Jag har varit med i landslaget i 16 år och det här är det jag kan allra bäst.

En insikt och inställning som ju inte blir minst viktigt när det handlar om individuell start.

- Det svåra är att köras skiten ur mig själv. Jag bygger inte upp fajten mot de andra, utan mot mig själv primärt.

Precis i fas

Olsson säger sig behöva mer än en vecka att komma helt i fas efter ett höjdläger. Precis den tid efter Seiser Alm-lägret han haft på lågland till det klassiska 15-kilometersloppet i Lahtis.

- De sista dagarna har jag försökt få upp farten på träningarna. Det är det som saknas mest, så jag har kört lite mer fart och intensitet för att kroppen ska vara i gång.

ANNONS

Efter den medaljlösa svenskar herrinsatsen så här långt ökar förhoppningarna på att Johan Olsson ska bryta trenden.

- Jag trivs med pressen. Inte om jag hade varit 23 år. Jag ser mig själv i en annan roll nuförtiden. I min ålder blir man nån slags kapten, jag får ta det. Jag är 36 år och har tagit medaljer. Jag kan vara stolt över att jag får den pressen.

Det väntas betydligt surare väder i Lahtis på onsdagen. Något som den svenske veteranen inte har något emot. Hans teknik ger fördelar då det är svåråkt.

- Vad det är för före spelar ingen roll för mig. Jag har ofta åkta bra i grisväder. Gillar man grisväder blir det en vinst i det oavsett vilket väder det är när man drar upp rullgardin. Och jag har bra skidor för alla fören.

ANNONS

Offensiv öppning

Olsson tycker att banorna inte är helt optimala för honom. Springbackar är inte hans favorit.

- Man känner efter typ en kilometer om man har dagen, säger han.

- Jag måste öppna offensivt. På vissa partier kan man gå på hårdare. Jag bygger upp kampen mot sig själv och jag ger inte upp, har man bra skidor kan man öppna ”mellanhårt” och ändå gå in i ledning.

Vierumäki, TT:s utsände

Fakta: Johan Olsson

Född: 19 mars 1980.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Stockvik.

VM-medaljer:

2011, Oslo: Silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Guld 50 km (k), silver 15 km (f), silver stafett.

2015, Falun: Guld 15 km (f), silver stafett, brons 50 km (k).

ANNONS