Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Olsson.

Olsson är navet i AIK:s spel

Rikard Norling behöver ett par sekunder innan han hittar rätt ord. Sedan beskriver han Kristoffer Olsson med: Metronom.

I teorin är Kristoffer Olssons roll glasklar. I offensiven ska 21-åringen ligga centralt i banan, ha mycket boll och styra AIK:s speltempo och hitta vägarna som leder till målchanser. I defensiven är mittfältarens uppgift att ta hand om ytan framför trebackslinjen, där ska ha skära av passningsvägar, återerövra boll och ställa om.

Olssons två första allsvenska matcher – 0–0 mot Häcken och 2–1 mot Elfsborg – visade att uppdraget inte är lika lätt i praktiken.

- I första matchen hade han en sådan där härlig "AIK-reality check", säger tränaren Rikard Norling.

- Men sedan skulle jag nog säga att han var en av våra bästa spelare i matchen efter det. Det tyder på mental styrka och att han är kapabel att hantera AIK ur ett mentalt perspektiv.

Stoppade träningen

Så här långt är Norling nöjd med det han har fått se av Kristoffer Olsson. Samtidigt är han inne på att det fortfarande finns mer att hämta i spelet. Det var även av den anledningen som tränaren vid ett par tillfällen stoppade träningen i Karlberg, ropade ut nya direktiv och satte bollen i spel igen.

- Det är min uppgift att lära honom. Jag var inne på en grej som har med hur man går mot bollen beroende på i vilken riktning vi vill attackera i förhållande till var vi vinner bollen, säger han.

- Man har tekniska moment: När man ska söka sin information, var man ska söka den och hur man sedan kan maximera utförande i förhållandet till det. Det är sådant som tar tid att få in som en naturlig instinkt, så man inte tänker: "Vad var det han sade nu igen? Var det höger, vänster, framåt, eller skulle jag vända tillbaka?". Då är det ju kört. Då har man tappat bollen redan.

Processen är även något som Olsson, som inte är helt nöjd med sina två första allsvenska matcher i klubben, tar upp inför derbyt mot Hammarby.

- Det är en lite annan roll och ett annat spelsystem. Det är mycket nytt men jag tycker att det blir bättre för varje dag och för varje match. Det kommer att bli bra när det sätter sig fullt ut, säger han.

- Det känns som att jag hittar rollen mer och mer. När jag har spelat 15–20 matcher så kommer jag att ha ett annat flow, då kommer saker gå lite av sig själv. Nu är det mer att jag kanske måste tänka i vissa situationer.

Olsson närmar sig

TT: När når du din rätta nivå?

- Sådant där är jättesvårt. Det är väl när man kommer in i allt och får det där flowet, det är väl då. Nu har jag spelat mycket de senaste matcherna och jag kommer närma mig så småningom om, säger Kristoffer Olsson.

- Jag blir ju inte sämre för att jag gör några dåliga matcher. Jag vet vad jag kan. Om man gör dåliga matcher ska man ha kritik. Men det kommer bara att bli bättre. Nu senast kändes det bättre än mot Häcken och förmodligen kommer det bara bli ännu bättre.