Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oldsberg om Heden: Man ska akta sig för att bygga där

I en debattartikel i tisdagens GP skriver IFK Göteborgsikonen Torbjörn Nilsson och tv-profilen Ingvar Oldsberg, tillsammans med flera andra debattörer, att Heden ska bevaras. Oldsberg vill inte att man ska bygga igen idrottsområdet. – Viss bebyggelse kan vara charmig, men inte i straffområdet, säger han.

Framtidens Heden har diskuterats flitigt under vintern. Byggnadsnämnden har tagit ett inriktningsbeslut som betyder att bostäder kommer byggas mot Sten Sturegatan och Parkgatan, 15 procent mer plats kommer skapas för aktiviteter och evenemang och parkeringar flyttas under markplan. Torbjörn Nilsson, som varit med och skrivit en debattartikel i tisdagens GP, menar att om man börjar bebygga Heden är chansen, eller risken beroende på var man står i frågan, att hela idrottsområdet försvinner. 
– Det är som när någon frågar om han får äta en liten bit av tårtan, till slut är hela uppäten, säger Torbjörn Nilsson och fortsätter:
– Jag står på sidan som vill ha minimal bebyggelse. Jag tror inte den här begränsade ytan kan lösa bostadsbristen. Om man parkerar där och kliver ur bilen ser man aktiviteten som finns där, sen håller jag med om att det behöver snyggas upp. 

I debattartikeln skriver de nio författarna att Heden är en viktig del av Göteborgs identitet och fungerar som en resurs för staden, likt New York har Central Park, eller London har Hyde Park. 
– Heden präglas av aktivitet, Slottsskogen är en bit bort och är inte tillgängligt på samma sätt för folk som bor i centrum. Det är viktigt att hitta öppenheten, säger Torbjörn Nilsson, som tycker det är viktigt att behålla den öppna ytan. 
– Det finns så mycket annat att göra. Jag tror att om du stänger igen så finns det inget som förenar göteborgarna. I detta läge gäller det att man närmar sig varandra och hittar någon kompromiss, säger han. 

Ingvar Oldsberg, som tidigare kämpat för att behålla kranarna i hamnen, stödjer precis som Torbjörn Nilsson ett fortsatt öppet Heden. 

– Jag tycker att man ska göra Heden mer attraktivt, med träd, en rotunda och ett café. Det är en oas i staden och jag tror att man skulle reagera i efterhand om det bebyggdes helt, säger han. 

Samtidigt som Ingvar Oldsberg myntar uttrycket "med Heden i behåll" är han inte emot viss byggnation på plats. 

– Man ska inte vara rabiat, viss bebyggelse kan vara charmig, men inte i straffområdet. Jag är inte emot att man bygger men det här är ytor som Göteborg tjänar på, med Gothia Cup och Partille Cup, och man ska akta sig för att bygga där, säger han.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.