Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olämpliga tv-bilder på VM-klättrare – får ursäkt

Det internationella klättringsförbundet, IFSC, ber österrikiskan Johanna Färber om ursäkt. Anledningen är att hon två gånger de senaste tre månaderna filmats på ett olämpligt sätt, senast under VM i Moskva förra veckan.

"Hur många gånger måste vi göra fel, innan vi lär oss hur man gör dem rätt?" , säger IFSC:s ordförande Marco Scolaris i ett uttalande.

Flera medierapporter innehöll svidande kritik mot tv-produktionen från VM som visade en inzoomad repris på Färber, bilder som kallats olämpliga, när hon tävlade i bouldering-semifinalen.

TV-sändningen visade inzoomade repriser bakifrån på Johanna Färber – och många har reagerat på det.

Bland annat den tidigare klätterskan Natalie Berry, som nu är chefredaktör på tidningen UKClimbing.com. Hon säger så här enligt Sky News:

– Att en sån här respektlös incident händer samma atlet ännu en gång är en besvikelse. Särskilt i en tid när fler ögon än någonsin tidigare har riktats mot sporten och fler kvinnor och tjejer introduceras för klättring.

Natalie Berry säger vidare:

– Det är inte säkert att intentionerna från kameramännen och redaktörerna har varit att sexualisera atleten. Men med tanke på historien med sexualisering av kvinnor inom idrott så är det helt enkelt väldigt olämpligt.

"IFSC ber Johanna Färber, alla tävlande och hela klättringsvärlden om ursäkt för bilderna som sändes", skriver det internationella klättringsförbundet i ett uttalande och fördömer all form av objektifiering av människokroppen.

I juni råkade Färber ut för en liknande händelse i världscupen i Innsbruck, där arrangören tvingades be om ursäkt.

Då sade IFSC att man strävade efter att representera kvinnorna i idrotten på ett bättre sätt.

– Vi måste sluta sexualisera kvinnor inom sport och börja uppskatta deras insats istället, sa Färber i juni enligt Sky News, som skriver att hon inte ville uttala sig den här gången.