Mario Mandzukic (i rödvit tröja) fick en bamsekram av William Troost-Ekong. För det fick han också en straff.

Offensivt Kroatien fick nigeriansk hjälp

Hyperoffensivt Kroatien på pappret. Det var dock nigeriansk "givmildhet" som låg bakom de kroatiska målen. De rödvita från Balkan gjorde det de behövde, men inte mycket mer, i 2–0-segern mot Nigeria.

|

Redan när startelvorna blev av allmän kännedom kunde man gissa på att det var ett Kroatien med offensiva intentioner som skulle gå på planen i VM-mötet med Nigeria i Kaliningrad.

Mittfältsankaret och säkerhetsbältet Milan Badelj på bänken. På planen – en hyperoffensiv kvartett med Ante Rebic, Ivan Perisic, Andrej Kramaric och Mario Mandzukic, understödd av mittfältsvirtuoserna Luka Modric och Ivan Rakitic.

Det var dock i stället en olycklig, nigeriansk fot tillhörande Oghenekaro Etebo som var sist på 1–0-bollen, som han ofrivilligt styrde in efter en språngnick av Mario Mandzukic.

Givmilt Nigeria

Nigeria, som till alla fotbollsmodelejons förtret spelade i det mörkgröna bortastället i stället för det upphaussade vitgröna hemmastället (det som hade tre miljoner förhandsbeställningar och sålde ut på minuter), hade väldigt svårt att bjuda sina fans på några konkreta målchanser.

Desto givmildare var de i eget straffområde.

Mittbacken William Troost-Ekong valde att ge Mario Mandzukic en bamsekram i straffområdet med 20 minuter kvar vid en inläggssituation. Det uppskattade varken Mandzukic eller domare Sandro Ricci från Brasilien, som håvade fram ett gult kort och riktade pekfingret mot straffpunkten.

Toppar gruppen

Straffen? Den rullade kroatiske lagkaptenen Luka Modric in, och 2–0 var ett faktum.

- Vi spelade en väldigt bra och klok match. Vi spelade med bollen längs marken från första minuten och så småningom dominerade vi matchen och skapade chanser, sade Modric till Fifa efter matchen.

Därmed går kroaterna med tre poäng upp i ensamt majestät i grupp D efter första gruppspelsomgången, före Argentina och Island på en poäng vardera.