Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Oenigheter kring fotbollssupporters död

Kammaråklagare Eleonora Johansson yrkar på ett fängelsestraff i minst sex månader för den 28-årige man som står åtalad för att ha misshandlat en 43-årig Djurgårdssupporter som avled i Helsingborg. Försvaret anser att mannen ska frikännas helt.

Våld mot huvudet är alltid förenligt med en risk. Det vet alla. Framförallt NN som tränar kampsport och använder hjälm vid match, säger hon.

Åklagaren vill att 28-åringen ställs till ansvar för såväl misshandel som vållande till annans död.

-Ett knytnävsslag brukar ge en månads fängelse. Men nu pratar vi om ett oprovocerat kraftigt slag. Till det kommer vållande till annans död, det handlar om ett uppsåtligt handlande. För båda gärningarna är det fängelse, inte under sex månader, som är aktuellt.

Tidigare i dag vittnade flera rättsläkare om vad som orsakade den 43-årige mannens död.

Rättsläkare Sixten Persson berättade att 43-åringen hade en kraftig hjärtförstoring och kraftig fetma.

Han hade dessutom 1,77 promille alkohol i blodet, säger Persson och förklarar att det kan ha påverkat dödsfallet.

Han finner det mycket osannolikt att 43-åringen skulle ha avlidit just där och då utan våldet - trots övervikt, alkohol och hjärtbesvär.

Chefsrådman Stefan Reimer ställer frågan "du kan inte fastslå en klar dödsorsak?".

 -Det är rätt uppfattat, herr ordförande, säger Persson.

Försvarsadvokat Stefan Rosell lägger mycket krut på att övertyga rätten om 28-åringens trovärdighet. Han lyfter fram att klienten erkänt att han brukat våld mot 43-åringen, men i nödvärn.

-Han hade inte kommit till polisen frivilligt om han varit en "firmakille", säger Rosell.

Han menar att åklagaren endast har ett vittne som kan motbevisa 28-åringens uppgifter om nödvärn och tar också upp den ovanliga situationen med två rättsläkare och en utomstående expert som kallats in i sista sekund.

Han yrkar på att 28-åringen ska frikännas från samtliga anklagelser.

-Vi hörde det från rättsläkaren Sixten Persson i förmiddags, jag ringade in det för att det var så tydligt: "Kausalitetssambandet brister". Det finns ett tidssamband men orsakssambandet saknas, kan det bli tydligare än så?

Det blixtinkallade vittnet som Rosell nämner är Carl-Henrik Nordström, professor i neurokirurgi. Han tog kontakt med åklagaren förra veckan.

Jag tycker att rättsläkarnas utlåtande är uppseendeväckande, säger han och syftar på utlåtandet om att offret dog av hjärtfel, övervikt och alkoholpåverkan, möjligen i kombination med våldet. -Offret fick ett slag i ansiktet, han föll bakåt och blev omedelbart medvetslös. Det är tveklöst så att hjärtstilleståndet blev utlöst av våld mot huvudet, det är överlägset det mest sannolika, säger han.

Anders Ottosson, den andre rättsläkaren i duon, anser att professorn spekulerar. Ottosson betonar att en rättsläkare måste basera sina utlåtanden på obduktionsfynd - inte omständigheterna.