Janne Andersson, förbundskapten.
Janne Andersson, förbundskapten. Bild: Lars Schröder/TT

Ödesmatcher i EM-kvalet: "Behöver vinna nu"

Två ödesmatcher, mot Estland och Österrike, väntar för att Sveriges EM-matcher inte ska krossas.
– Vi behöver vinna de här matcherna nu, det är ingen tvekan om det, säger förbundskapten Janne Andersson till TT.

ANNONS
|

Sverige är hårt pressat i EM-kvalet eftersom man har förlorat två av de tre inledande matcherna, hemma mot Belgien och borta mot Österrike.

Två trepoängare under den kommande samlingen är nästan ett måste för att Sverige ska ha en rimlig chans att ta sig till EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar. Således väntar ett par måstematcher för landslaget, som samlas nästa vecka.

– Ödesmatcher, jag tar sällan sådana ord i min mun. Men visst är det så att förväntningarna på oss har sjunkit utifrån att vi förlorade mot Österrike – som var väldigt bra – i juni, och mot Belgien i mars. Det är de två matcherna vi har förlorat det senaste året. Men det gör att vi behöver vinna de här matcherna nu, det är ingen tvekan om det, säger Janne Andersson till TT.

ANNONS

"Har erfarenheten"

Enligt Andersson har Blågult dessutom vana av att spela matcher med höga insatser.

– Vi har erfarenheten för att kunna hantera det. Sedan handlar det om att alla verkligen hittar rätt i varje match. Det är en utmaning, men absolut ingen omöjlig utmaning, säger han.

– Vi har gjort det många gånger tidigare. Jag har hållit på i många år och varit i den här situationen många gånger. Vi har spelat playoff-matcher som vi har vunnit, vi har spelat kvartsfinal i VM, och vi har spelat avgörande gruppmatcher i slutspel.

Förbundskapten Janne Andersson har tagit ut 26 spelare inför matcherna mot Estland borta och Österrike hemma, den 9 respektive den 12 september.

Färska Serie A-spelare i truppen

Bland dem finns två färska Italienproffs – Jens Cajuste, som har värvats av storklubben Napoli, och Jesper Karlssons som har anslutit till Bologna.

– Jag tycker det är jätteroligt, sedan är det viktiga att de får spela också. Nu har de kommit dit och fått hoppa in lite och spela lite redan nu. Jag tycker att Jesper Karlsson gjorde ett jättepiggt inhopp i helgen, säger förbundskaptenen.

Ett möjligt bekymmer för förbundskaptenen är dock att Wolfsburgs mittfältare Mattias Svanberg kommer att vara hemma med familjen tills han blir pappa och sedan eventuellt ansluta till den blågula fotbollstruppen.

ANNONS

Truppen bjöd inte på några stora överraskningar, men Martin Olsson saknas trots att han var med i startelvan senast.

Tillbaka i backuppsättningen är i stället Emil Holm och Ludwig Augustinsson.

Fakta: Den svenska truppen

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Viktor Johansson, Rotherham.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Anderlecht, Hjalmar Ekdal, Burnley, Isak Hien, Verona, Emil Holm, Spezia, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Ken Sema, Watford, Carl Starfelt, Celta Vigo, Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin.

Mittfältare/anfallare: Jens Cajuste, Napoli, Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Albin Ekdal, Spezia, Anthony Elanga, Nottingham, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon, Alexander Isak, Newcastle, Jesper Karlsson, Bologna, Jesper Karlström, Lech Poznan, Dejan Kulusevski, Tottenham, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, al-Ettifaq, Marcus Rohdén, Karagümrük, Mattias Svanberg, Wolfsburg.

Fakta: Så fortsätter EM-kvalet

Sverige inledde kvalet till fotbolls-EM i Tyskland 2024 i mars i år med att förlora mot Belgien, 0–3, och vinna mot Azerbajdzjan, 5–0. Därefter blev det en 0–2-förlust mot Österrike i juni.

Så här fortsätter kvalet:

9 september: Estland (borta) 18.00

12 september: Österrike (hemma) 20.45.

16 oktober: Belgien (b) 20.45.

16 november: Azerbajdzjan (b) 18.00.

19 november: Estland (h) 18.00.

Tabelläget:

1) Österrike, 4 matcher, 10 poäng.

2) Belgien, 3 matcher, 7 poäng.

3) Sverige, 3 matcher, 3 poäng.

4) Estland, 3 matcher, 1 poäng.

5) Azerbajdzjan, 3 matcher, 1 poäng.

De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet nästa sommar. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.

ANNONS