… och siar om framtiden

ANNONS
|

Januari

I Ottawa inser teknikerna att Chris Härenstam och Niklas Wikegård inte behöver några mikrofoner – de hörs ändå hela vägen hem till Sverige. De flesta av lyssnarna är frågande inför jämförelserna och beskrivningarna i klass med tidernas största svenska idrottsbragd, det är trots allt bara ett VM för juniorer. Finalen vinner Kanada igen och väldigt få reagerar ens över att domarna är kanadensiska.

Februari

Dags att förbanna unionsupplösningen igen. Petter Northug (bilden till höger) vinner allt, sex guld. Ole Einar Björndalen åker hem med tre guldmedaljer. I hockey hängde Norge med – i fyra minuter i öppningsmatchen mot Kanada. Norge blir bästa nation i Vancouver, Sverige tar två guld, Helena Jonsson och sprintstafett för damer. I Vancouver upptäcker också resten av världen att Peter Forsberg faktiskt inte är lika bra som förr.

ANNONS

Mars

Allsvensk premiär innan bandyfinalen – det går så där. Lagrell säger att han verkligen trott på uppgifterna om den globala uppvärmningen, verkligheten är dock något annat. Snö och elände, spelbart bara i Halmstad, Malmö,

Helsingborg – och på Ullevi, dit Gais–Malmö flyttats för att någon glömde slå på värmen på Gamla Ullevi. Någon ny rekordmatch blir det dock inte.

April

Årets enklaste profetia. HV 71 blir svenska mästare i hockey. Frölunda åker ut redan i kvartsfinal mot Luleå.

Maj

Zlatan Ibrahimovic lämnade Inter för att vinan Champions league med Barcelona. Han borde ha valt Chelsea som besegrar Real Madrid i finalen på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. Tidigare i maj har dock den långe svenske anfallaren blivit spansk mästare och slutat som tvåa i skytteligan.

Juni

Det växer mossa på svensk fotboll när allt står still för VM i Sydafrika. Christer Wallin säger att det finns flera toppklubbar som är intresserade av Wanderson och att han med största säkerhet försvinner när transferfönstret öppnar igen i augusti.

Juli

Sensationell VM-final mellan Argentina och Elfenbenskusten. Fotbollen är dessvärre inget vidare, hård, tuff och brutal. Argentina vinner med 1–0, VM:s store lille lirare Lionel Messi följer dock avslutningen av dramat på bänken rejält bandagerad.

ANNONS

Augusti

EM är rätt nivå för svensk friidrott visar det sig. Mustafa Muhammed blir Europamästare på 3 000 meter hinder och Carolina Klüft tar sig faktiskt till final, sedan meddelar hon att det blir familjen i fortsättningen, sedan tar hon sin Ior och går. I simning är det ännu ett mästerskap, bara Sveriges television och Internationella simförbundet håller reda på vilket.

September

Sverige inleder kvalspelet mot EM i Polen och Ukraina 2012 mot toppseedade Italien. Hemma på Råsunda gör Zlatan Ibrahiomvic en bejublad comeback men det är Anders Svensson som gör det avgörande 1–0-målet.

Oktober

IFK Göteborg säkrar det allsvenska guldet i den näst sista omgången mot Örebro. Gaisare känner en viss grumlad glädje eftersom det är Pär Ericsson som gör guldmålet.

November

Gais blir tia i allsvenska igen, Öis kvalar mot Brommapojkarna om en allsvensk plats, skytteligan vinns av ännu en ny Kalmarbrasse som i januari säljs till FC Köpenhamn eller Heerenveen.

December

Sverige blir världsmästare i innebandy igen efter en ännu längre transportsträcka eftersom det anses finnas 16 nationer värdiga att delta i VM numera. Frölunda gör ett nytt försök att slå publikrekordet, nu lovar man att räkna alla åskådarna.

ANNONS