Samboparet Hanna Öberg och Jesper Nelin får chansen att tävla tillsammans i Sveriges mixedstafettlag i skidskytte.
Samboparet Hanna Öberg och Jesper Nelin får chansen att tävla tillsammans i Sveriges mixedstafettlag i skidskytte.

Öberg och Nelin i mixedstafetten

Ett kompisgäng, med samboparet Hanna Öberg och Jesper Nelin i centrum. Det är den nya generationen som får chansen i skidskyttets mixedstafett.

ANNONS
|

På förhand var veteranen Fredrik Lindström ett givet namn för mixedstafetten. Men efter de svenska skidskytteframgångarna hittills under OS, ställs 28-åringen utanför laget. I stället har Wolfgang Pichler och hans tränarkollegor valt ut Mona Brorsson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson.

- Vi var osäkra i går. Normalt sett är Fredrik vår ledare med sin erfarenhet, men beslutet landade på att vi skulle välja dem som är bäst för tillfället, säger förbundskapten Pichler.

ANNONS

Det innebär att Jesper Nelin får chansen i stafetten – och möjligheten att ta en medalj tillsammans med sambon Hanna Öberg.

- Det är ju inte jag som tar ut laget. Sedan är det klart, jag är ju lite partisk och vill gärna ha Jesper med på laget, säger Öberg.

- Jag vet att det var ett tufft val, men jag litar på att Wolfgang tar ut det som han tror att det är det bästa laget.

TT: Det är ingen risk för dålig stämning, om någon av er skjuter bort sig?

- (skratt) Nej, det är något som hela vårt lag är väldigt bra på. Vi blir aldrig arga eller besvikna på varandra. Vi har ju alla varit i den situationen vid olika tillfällen där det går sämre.

ANNONS

Gemensam jakt

Sambornas gemensamma medaljchans blev en snackis redan efter Hanna Öbergs OS-guld i distansloppet i förra veckan. Samma kväll var Jesper Nelin på god väg mot en medalj när det sista skyttet satte stopp för sagan den gången.

Nu går paret på gemensam medaljjakt på tisdag i stället.

- Om man skulle göra det bra ihop, skulle det ju ge en extra skjuts. Att fira en medalj ihop vore ju häftigt, säger Nelin.

- Det är kul. Det spelar ingen roll att det är OS, det är alltid kul, oavsett vilka som kör, så är vi ett så härligt gäng ihop.

"Silver-Sebbe" slutman

Mona Brorsson kör förstasträckan, Hanna Öberg den andra och Jesper Nelin den tredje. Det innebär att "Silver-Sebbe", Sebastian Samuelsson, får det tunga ansvaret att köra sistasträckan.

- Det är en extra press. Och före OS hade jag kanske varit lite rädd för sista sträckan, säger Samuelsson.

ANNONS

- Men nu har jag två gånger stått och skjutit om medalj här. Det har blivit ett silver och en fjärdeplats och jag har skjutit fullt båda gångerna, så det känns som att jag tagit mig över en tröskel.

Efter herrarnas masstart på söndagskvällen, där Jesper Nelin blev bäste svensk på niondeplatsen, kom ett tungt beslut för Fredrik Lindström på måndagsmorgonen.

- Det är väl aldrig kul att bli satt utanför, jag hade väl hoppats att få åka. Men de andra förtjänar sin plats, säger Lindström, som väljer att se petningen som ett tecken på att konkurrensen hårdnat i landslaget.

- Det är väl så man får se det. Jag gillar ju verkligen det här jobbet, och det är klart att det är ett styrkebesked av svenskt skidskytte.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsända

ANNONS