Elvira Öberg har inte tillfrisknat än.
Elvira Öberg har inte tillfrisknat än. Bild: Anders Wiklund/TT

Öberg fortfarande sjuk – verkar missa nytt lopp

Sjukdomsläget är oförändrat för Elvira Öberg. Därmed ser det ut som att Sveriges största medaljhopp i skidskytte-VM missar även onsdagens distanslopp i VM.
– Hon har fortfarande ont i halsen, men har ingen feber, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

ANNONS
|

23-åringen vaknade upp med halsont på söndagsmorgonen och tvingades därmed stryka sig från jaktstarten.

Ett drygt dygn senare är läget detsamma.

– Det är samma som i går. Det har inte blivit värre i alla fall, men det har inte heller blivit bättre, säger Johannes Lukas.

– Hon känner sig ändå ganska pigg i kroppen och var ute och promenerade lite grann. Men hon har fortfarande ont i halsen, så hon är förmodligen inte aktuell för distansen.

Tid för återhämtning

Öberg har testats två gånger för covid-19 efter att ha fått sjukdomssymptom och båda gångerna har testerna varit negativa.

– Nu ska vi bara ge hennes kropp tid att återhämta sig, hon äter mycket vitaminer och så hoppas vi att hon kommer tillbaka snabbt, säger Lukas.

ANNONS

Elvira Öberg hann egentligen inte komma i gång ordentligt under de första VM-dagarna. Hon var med i mixedstafettlaget som kom nia efter Sebastian Samuelssons vapenstrul och i sprinten gjorde hon säsongens sämsta resultat – en 16:e plats.

Sverige åkte till VM i Oberhof, Tyskland, med fem kvinnliga åkare där Mona Brorsson fick sista platsen som reserv. Väl på plats uppdagades det att Sverige och många fler nationer fick starta med fem och inte fyra åkare i de individuella loppen. Det innebar att Brorsson gick in i laget direkt.

Stina Nilsson kanske aktuell

Den svenska landslagsledningen valde ändå att inte genast kalla in någon reserv eftersom det fanns coronasmitta i den svenska truppen i IBU-cupen. Och på måndagen berättade Lukas att man beslutat att avvakta ytterligare med att flyga ner någon åkare till VM.

– Vi har tre alternativ (till distansen). Tilda Johansson är fortfarande inte tillbaka från sjukdom (covid-19), Johanna Skottheim har precis börjat träna efter sjukdomen och Stina Nilsson har ett tungt träningsblock, säger Lukas.

– Att ta hit Stina till distansen hade inte varit optimalt för henne med resan – tre planbyten. Tävlingsförberedelserna hade inte varit bra för henne. Det bästa är att hon laddar bra hemma. Vi ställer om hennes intervallträning lite så hon får mer fart i kroppen. Sedan utvärderar vi situationen, säger Lukas.

ANNONS

Om Elvira Öberg inte blir bättre till på onsdag lunch/eftermiddag kan det bli aktuellt att flyga ner en reserv till helgens tävlingar i stafett och masstart. Och då har Sverige fler alternativ att välja mellan om man skulle vilja, eftersom man får anmäla fler namn inför sista VM-helgen.

Åkarna som håller till i Östersund ska köra en testtävling under veckan.

ANNONS