Nytt VM-guldkast av Ståhl

Med det svenska rekordet 71.29 från senaste tävlingen på hemmaplan gick Daniel Ståhl in i Lag-SM-tävlingen i Borås med gott självförtroende. Där bjöd han både på VM-guldkast och diskusar i bur. – Jag känner ingen press, säger han.

ANNONS
|

På Ryavallens klassiska gräsmatta dunsade Ståhls första kast ned efter 66.73 meter. Ett kast VM-guldaspiranten var måttligt nöjd med. Han var inte lyckligare efter kast två. Just närStåhl börjatsnurra diskusen ljöd en visselpipa. Kanske var det just det som gjorde att Ståhls andra kast resulterade i ett kryss.

Riktningen på kast tre kunde han dock inte skylla på någon visselpipa. Diskusen stack iväg för tidigt och fångades upp av skyddsnätet.

Och den oroande tendensen fortsatte även i fjärde rundan. Märkbart frustrerade styrde diskusen än en gång in i nätet.

Fint besked

Därför var 67.59 varmt välkommet när det kom i femte omgången. Med det tog han också arenarekordet på Ryavallen. Speakern konstaterade det alla i friidrottsvärlden numera vet: ”Ja, han är ganska hyfsad på att kasta diskus den där killen.”

ANNONS
Det går inte att argumentera emot. När polacken Piotr Malachowski vann VM för två år sedan kastade han 67.40.
–Det känns bra men jag tror det kommer krävas minst 86.5 för guld på VM. Det är många européer som är duktiga, säger Daniel Ståhl.

"Aldrig träffat honom"

Förutom Ståhl var det Armand Duplantis som drog ner störst applåder från de cirka 1500 besökande. Även om de kroppsligt skiljer sig väsentligt från varandra delar Duplantis och Ståhl rollen som svenska medaljkandidater.

– Jag har aldrig träffat honom. Det ska bli kul att se honom tävla. Han är en väldigt stor talang så jag tycker att ni i media inte ska pressa honom. Han behöver tid för att komma in i Diamond League-tävlingarna och komma ut på den marknaden. Han är fortfarande på college- high school-nivå. Det ska bli kul att träffa honom, säger Daniel Ståhl om supertalangen från Texas.

Känner du press själv?

–Nej jag känner ingen press alls.

Det är svårt att säga emot ett 2.20 långt muskelberg. Inte ens nära diskusen fastnade i nätet tre gånger om vacklade nerverna.

– Det är bara teknik och tajming. Jag drog i lite för mycket med överkroppen i de tre som tog i buren. Sen tog jag i mer med benen och då vart det 67 och en halv, säger Ståhl.

Mer hann han inte säga innan det var dags för uppvärmning till kultävlingen. På Lag-SM får man ställa upp för sin klubb – oavsett om man är Sveriges främste diskuskastare genom tiderna eller ej.

ANNONS
ANNONS