Sverige lyfter VM-bucklan.
Sverige lyfter VM-bucklan. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Nytt VM-guld till Sverige – efter finalrysare

Det svenska dominansen fortsätter inom daminnebandyn. I hemma-VM i Uppsala bärgade Blågult sitt åttonde raka guld – efter en rysare mot Finland i finalen. Veteranen Emelie Wibron avgjorde till 4–3 i förlängningen.
– Det är helt otroligt, säger hon till SVT.

ANNONS

Sverige kom till finalen med en övertygande resultatrad i ryggen. Och dessutom med vetskapen om att de redan besegrat Finland en gång i mästerskapet.

Blågult vann mot sin nordiska rival med klara 9–3 i gruppspelet.

Men i finalen bjöd finländskorna på betydligt tuffare motstånd – till slut drog ändå Sverige det längsta strået och vann med 4–3 efter förlängning.

I en trupp med tio mästerskapsdebutanter var det den 29-åriga landslagsveteranen Emelie Wibron som fick sista ordet.

– Så jäkla härligt. Vi kämpade hela matchen och det var otroligt jämt. Så himla skönt att vi vinner till slut, säger matchvinnaren till SVT.

ANNONS

Det var en speciell känsla att avgöra inför hemmapubliken, förklarar hon.

– Det är så häftigt. Det är en ära att få spela på hemmaplan och att dessutom få vinna och få avgöra, det är helt otroligt, säger Wibron.

Tidig ledning

För många spelare var det säkerligen en nervig avslutning – men inte för VM-debuterande målvakten Matilda Östlund Visén.

– När förlängningen kom kände jag bara att jag visste att vi hade det här. Det här svenska laget är så otroligt bra, säger hon i sändningen.

Det tog det bara 86 sekunder innan ledningsmålet föll i finalen. Ellen Bäckstedt tog position i slottet, fick en fin passning och avslutade distinkt.

Den finländska stjärnan Veera Kauppi kvitterade dock kort därefter – men första perioden tillhörde trots allt Sverige. Hemmanationen återtog ledningen och gick till pausvila med en 3–1-ledning.

"Det är sjukt"

I inledningen av andra perioden behöll Sverige taktpinnen, men målen uteblev. Det utnyttjade Veera Kauppi – vem annars? – som stack upp och satte dit reduceringen.

Och värre skulle det bli för Sverige.

Finland kvitterade i numerärt överläge genom Sara Piispa med knappt tio minuter kvar och tog matchen till förlängning.

Men det har visat sig vara lite av en paradgren för Sverige att vinna täta VM-finaler. För två år sedan vann de i förlängning mot Schweiz, och de två finalerna innan det blev det straffsegrar mot just Finland.

ANNONS

Även den här gången var Sverige starkast.

– Jag har fan inte fattat det än. Menar du att vi vann? Det är sjukt. Vilken jävla match. Det var jämnt från början till slut, säger Matilda Östlund Visén.

Stort jubel efter Emelie Wiborns avgörande mål.
Stort jubel efter Emelie Wiborns avgörande mål. Bild: Jonas Ekströmer/TT
VM-guldet firas.
VM-guldet firas. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Världsmästare på 2000-talet

2001: Finland

2003: Sverige

2005: Schweiz

2007: Sverige

2009: Sverige

2011: Sverige

2013: Sverige

2015: Sverige

2017: Sverige

2019: Sverige

2021: Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS