Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis. Arkivbild.

Nytt världsårsbästa av Duplantis

Stavhopparen Armand Duplantis satte nytt världsårsbästa med ett hopp på sex meter på en tävling i Fayetteville, Arkansas i USA.

Efter 6,05-hoppet som gav EM-guldet i Berlin förra sommaren är detta "Mondos" näst bästa tävlingsresultat i karriären.

Sexmetershoppet är inte bara årsbästa för den svenske 19-åringen utan även nytt banrekord, liksom collegerekord. Det gamla collegerekordet på 5.98 sattes av Lawrence Johnson 1996 – tre år innan Armand Duplantis föddes. Fyra år efter sitt collegerekord tog samme Johnson silver vid sommar-OS i Sydney.

21 hoppare deltog i tävlingen i Fayetteville, som blev en utdragen historia – tre timmar och tjugo minuter, skriver friidrott.se. Duplantis fick vänta i över två timmar innan han äntrade tävlingen med ribban på 5,45 meter.

Han stod över 5,55 och klarade 5,63 i första försöket. Duplantis siste konkurrent försvann på 5,71 meter och i 19-åringens tredje hopp för dagen, 5,81, satte han nytt tävlings- och banrekord.

Efter det höjdes ribban till sex meter, vilket Duplantis klarade i tredje försöket.

I augusti i fjol hoppade Armand Duplantis under EM i Berlin som förste svensk över sex meter.

Armand var inte den enda i Duplantisfamiljen som hade en bra dag på jobbet. Storebrorsan Antoine Duplantis, som spelar baseball för collegelaget LSU Tigers, tog sitt lag till seger med en home run och lokala medier hyllar och förundras på sociala medier över brödernas framgångar under samma kväll.