Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hanna Öberg klättrade från sjunde till femte plats i jaktstarten.

Nytt topplopp av Öberg

Två svenskor på topp tio. De svenska skidskyttedamerna visar storform inför OS-stafetten.

Hanna Öberg tog ett djupt andetag och väntade ut de värsta vindpustarna på det sista skyttet. Och satte även de två sista skotten.

Det blev skillnaden mellan en helt okej jaktstart, som det hade blivit med en eller två bom till, och femteplatsen hon till slut knep i OS-loppet i Alpensia.

- Det kom lite vindpustar på de två sista skotten, så jag höll i lite och kunde sätta dem ändå. Så det är jag jättenöjd med, säger 22-åringen.

- Hade jag skjutit fortare hade jag väl troligen bommat också.

Lyckad satsning

De svenska landslagsdamerna bor i Östersund och gör det mesta tillsammans. I vinter har det blivit två pallplatser i stafett i världscupen, vilket också gjorde att SOK tog ut fem skidskyttar på damsidan till OS i Pyeongchang.

Det har visat sig vara en lyckad satsning hittills.

Efter den fina insatsen i sprinten härom dagen, då Hanna Öberg blev sjua, gav jaktstarten ett tillfälle för 22-åringen att njuta lite av framgången. Piteååkaren fick starta mitt i tätstriden och fick bra draghjälp i de blåsiga spåren.

Det blev visserligen en bom i första liggande skyttet och ytterligare två i det andra. Men sedan bestämde hon sig för att det fick vara slutmissat för den här gången.

- Det var lite för mycket bom i liggskyttena, framför allt tvåan i andra ligg. Men efter det bestämde jag mig för att det var dags att skärpa till sig och verkligen fokusera på ett skott åt gången, berättar Öberg.

- Och det kunde jag verkligen göra i stående, jag är jättenöjd att jag träffade alla skotten där.

Tyskt guld

Samtidigt körde Mona Brorsson upp sig hela 17 placeringar och slutade tia efter bara ett enda missat skott. Ett formbesked inför stafetten som sagt.

- Med en bra dag kan alla av oss vara med där i toppen. Vi visar att vi är på gång och kommer mer och mer, säger Brorsson.

- Det gäller ju att alla fyra i det laget har en bra dag. Men med de här vindarna som är här på vallen kommer allt att vara möjligt med bra skytte.

Allra längst fram blev Laura Dahlmeier den första kvinnliga skidskytten i OS-historien att vinna både sprinten och den efterföljande jaktstarten.

Tyskan utmanades länge av Anastasija Kuzmina, som startade som nummer 13. Slovakiskan var snabbast av alla i spåren, men hennes två bom i det näst sista, stående, skyttet gav Dahlmeier segern. Till slut var hon 29,4 sekunder före Kuzmina, som vann en spurtstrid mot Frankrikes Anaïs Bescond om silvret.

Linn Persson blev 21:a och Elisabeth Högberg 29:a.