Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nytt rekord av Stefan Nystrand

Ibland kallas Eriksdalsbadet för Racerbaljan. Josefin Lillhage och Stefan Nystrand visade varför. Detta är rekordens arena.
Josefin Lillhage håller sin OS-planering perfekt. Askimstjejen satte svenskt kortbanerekord på 200 meter frisim - trots att inledningen såg lite tveksam ut.
Men när hon slog handen i kaklet visade klockan 1,54,59. Det betydde en putsning av det egna rekordet med fem sköna hundradelar.
- Det känns jättekul att få slå rekordet på hemmaplan. Det är en speciell känsla att simma här i Eriksdalsbadet, säger hon och fortsätter:
- Jag visste att några av de andra tjejerna skulle gå ut väldigt hårt och jag försökte bara att göra mitt eget lopp. Jag ville inte bli trött för tidigt.
Josefin gjorde ett så suveränt lopp att hon drog med sig Petra Granlund av bara farten. Granlund blev tvåa i den tuffa konkurrensen och mosade det nationella juniorrekordet med en och en halv sekund(!).
Stefan Nystrand var inte sämre. Den 26-årige Haningekillen är nästan jämt i fantastisk form. Allt har gått åt rätt håll sedan han för ett par år sedan slutade med skräpmat och började leva som en elitidrottsman fullt ut.
Han vann 100 meter frisim på snygga 46,48. Det är visserligen 23 hundradelar sämre än världsrekordet - men det är det snabbaste som någon europé hittills har simmat distansen på.
- Missförstå mig inte, det är grymt kul att slå Europarekord. Men jag ser kortbana lite som ett jippo. Det är lång bana som gäller, säger Nystrand som inte tiger ihjäl att han siktar på två OS-guld nästa år.
- Det är väldigt roligt med en sådan här bra tävling på hemmaplan. Man blir så taggad att det inte är klokt ... Fast jag är lite förvånad att det ändå gick så fort.
Therese Alshammar däremot nöjde sig med att slå stadionrekord och världsårsbästa (23,79 vilket är två tiondelar sämre än egna världsrekordet) på 50 meter fritt.
Men det är faktiskt ingen slump att det slås rekord när eliten är i Eriksdalsbadet. Det är lättare att simma snabbt här än på många andra ställen och orsakerna är flera:
Vattendjupet:
En höj- och sänkbar botten gör att det går att skapa tillräckligt grunt vatten för att undvika strömmar och tillräckligt djupt vatten för att undvika skvalp. Vid tävling är djupet cirka 2,5 meter.
Avrinningen:
Åtta banor i mitten av totalt 14 används, vilket gör att svallvågorna har sju och en halv meter på sig innan de träffar kanten och kommer tillbaka.
Takhöjden:
Det är 15 meter upp till taket och luften cirkulerar med hjälp av en bra ventilation. Den fräscha luften hjälper simmarna att hålla sig pigga.
Världscupen går vidare en dag till. Med nya rekord?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.