Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nytt miljonavtal skapar jätteklyfta i svensk hockey

Om ett år börjar de nya ligabidragen gälla i svensk hockey. Det innebär att en stor klyfta skapas mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Enligt Aftonbladet får klubbarna i högsta serien 20 gånger så mycket pengar.

De ekonomiska skillnaderna mellan de svenska SHL-klubbarna och de i de lägre serierna har länge varit stora. Men nu kan de bli ännu större.

Aftonbladet skriver i dag att SHL:s nya tv-avtal träder i kraft 2018 - och det innebär att klyftan mellan serierna ökar ytterligare.

45 miljoner per SHL-klubb

Enligt tidningen får en SHL-klubb i dag runt 29 miljoner i tv-avtal och centrala avtal, jämfört med klubb i Hockeyallasvenskan som får omkring en 1,8 miljoner.

Med det nya avtalat får en SHL-klubb omkring 45 miljoner kronor medan summan för en allsvensk hockeyklubb hamnar på omkring 2,3 miljoner.

"Problem att få verksamheten att gå ihop"

Det nya avtalet får nu stark kritik av representanter för klubbar i de lägre serierna, som menar att det finns risk att en "stängd liga" skapas.

– Redan i dag har vi problem att få verksamheten att gå ihop. Våra sponsorer vill inte att vi ska vara något farmarlag till en SHL-klubb, våra fans vill det än mindre säger Moras klubbdirektör Peter ­Hermodsson till Aftonbladet och fortsätter:

"Det blir en stängd liga"

 – Andra faran för SHL är att om inte bredden orkar drivas blir inte heller spetsen bra. Det blir en stängd liga med halvtaskiga nordamerikaner, som den tyska ligan fungerar.

Även Södertäljes klubbdirektör Mats Pernhem är kritisk:

– När i stort sett alla resurser går till SHL blir det otroligt besvärligt. Jag har inget svar på hur vi ska lösa vår verksamhet om vi inte får tillgång till de här pengarna på ett annat sätt, säger Mats Pernhem.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.