Nytt hopp för Tornéus: "Läskigt och kul"

Ny miljö, ny tränare och ny teknik. Michel Tornéus pratar om att mycket är ovisst – men det innebär inte att han är osäker.

ANNONS
|

Michel Tornéus går sömndrucket omkring en våning under marknivå på hotellet i centrala Stockholm. Och det är kanske inte så konstigt. Det är Florida som har varit hemvisten under vintern och hans kropp kämpar med tidsomställningen.

- Jag är helt värdelös på att åka åt det här hållet, säger han.

Men när Michel Tornéus börjar prata om sin nya längdhoppstillvaro är det tydligt att det är en allt annat än trött 30-åring.

ANNONS

I höstas – inte långt efter Rio-OS, där han missade i kvalet – tog han beslutet att efter 16 år bryta med tränaren Oscar Gidewall för att flytta till USA och där jobba med Loren Seagrave.

- Det har varit väldigt lärorikt och många förändringar, säger Tornéus. Att det plötsligt är någon annan som säger åt en vad man ska göra, bara det är lite konstigt.

- OS var väldigt tufft. Det här var precis det jag behövde för att kunna starta om motorn och slå på gps:en mot Tokyo (OS 2020).

Kortare steg

Han berättar om den nya tekniken som håller på att mejslas fram.

- Jag har sprungit med väldigt stora steg in mot plankan. Nu ska jag ta kortare steg för att få lite mer fart.

ANNONS

TT: Vad är det svåraste?

- För mig handlar det om att bli bekväm i det, att lita på det. Att få in i bakhuvudet: "Från och med nu är det så här du ska känna – det är så här det ska kännas när det är skönt." Det är jättekonstigt.

Träningarna har gått "jättebra", säger han. Men säsongens två tävlingar har inneburit blygsamma 7,80 och senast 7,55 i Birmingham. Till helgen väntar SM i Växjö – och han vet vad han vill ha för besked inför nästkommande helgs EM i Belgrad, dit han kommer som regerande mästare.

- I Birmingham var det väldigt mycket strul med ansatsen. Sitter den så vet jag att det kommer att fungera på mästerskapet.

- Det är klart att jag vill försvara medaljen på EM, inget snack om saken. Är jag i form har jag definitivt stor chans att klara det.

ANNONS

Har släppt kontrollen

Efter EM återvänder han till USA för ytterligare träning innan utomhussäsongen, med VM i London i höst som det stora målet, tar vid. Och till skillnad från tidigare säsonger kommer Michel Tornéus att tävla mycket mer. Allt för att tekniken ska sitta.

- Det är bara repetition, repetition, repetition som gäller så att jag kan bli bekväm i de här situationerna. Jag har varit med så länge, så någonstans har jag ändå lärt mig att gör jag något nytt så måste jag ha tålamod med det.

Och det nya, ovissa, har varit en angenäm omställning, menar Tornéus.

- Man har haft lite av ett kontrollbehov. Man ska mäta och ta tider, man ska veta exakt. Jag har varit väldigt noggrann med sådant. Men nu har jag nästan släppt lite av ansvaret – och bara sett till att vara redo för att komma till träningen och jobba hårt. Det har varit väldigt skönt.

ANNONS
TT

Fakta: Michel Tornéus

Född: 26 maj 1986 i Botkyrka.

Bor: Huddinge.

Klubb: Hammarby IF.

Personliga rekord: 8,44 utomhus och 8,30 inomhus.

Mästerskapsmedaljer: Brons i EM 2012, silver i inomhus-EM 2013, brons i inomhus-VM 2014, guld i inomhus-EM 2015, silver i EM 2016.

ANNONS