Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nytt derby i Göteborg – Gais ställs mot Häcken

Öis och IFK Göteborg fick tacka för sig redan efter gruppspelet samtidigt som Gais och Häcken tog sig vidare.
Nu väntar kvartsfinal där det blir Häcken mot Gais.
– Det blir kul att ställas mot det laget som presterat bäst i cupen, säger Gais-tränaren Bosko Orovic.
– De har ett offensivt driv i sitt lag, säger Häcken-tränaren Andreas Alm.

För Häckens del var det inget snack. Efter segrar mot Brommapojkarna, Brage och FC Rosengård var kvartsfinalen säkrad med nio inspelade poäng och en Mervan Celik som öst in mål och verkligen visat Andreas Alm att han ska ha en plats i startelvan i år.

– Jag försöker alltid bli bättre! Sen är det helt sjukt egentligen, men vi har tuff konkurrens. Jag måste fortsätta leverera för att få spela, sa han nyligen.

För Öis del gick det dock inte lika bra.

Det började dock bra med segern mot Norrby med 2–0 bara för att sedan förlora med 1–2 mot Jönköping-Södra och sedan 0–1 mot AIK.

Men särskilt nedslagen över det verkade inte brassestjärnan Ailton vara.

- Vårt mål är så klart att ta oss tillbaka till allsvenskan. Det har säkert varit det varje år. Men jag ser möjligheten nu, att vi kan göra det. Vi kommer göra allt för att nå dit, sa han efter förlusten mot AIK.

De två andra lagen från Göteborg, Gais och IFK Göteborg lottades i samma grupp. Ett gruppspel som inleddes med att IFK Göteborg slog Nyköping med 2–0 och Gais förlorade mot Örebro med 1–2.

Sen kom derbyt mellan de två lagen. Ett derby som det bara blev en halvlek spelad av innan 600 fyrverkeripjäser sköts in från IFK-klacken och matchen avbröts. Efter fyra dagars väntan kom beskedet från disciplinnämnden att Gais tilldömdes segern med 3–0.

I den sista omgången kryssade IFK Göteborg och Örebro medan Gais vände och vann mot Nyköping och därmed tog sig vidare i cupen för andra året i rad.

– Det har varit en oerhört jobbig vecka och jag tycker fortfarande att det är synd för fotbollen, sa Bosko Orovic efter avancemanget.

Under måndagskvällen lottades kvartsfinalerna.

Då blev det klart att Häcken ställs mot Gais.

– Kul att ställas mot det laget som har presterat bäst i cupen. Det blir en bra värdemätare för oss, säger Gais-tränaren Bosko Orovic efter lottningen.

För Häcken blir det ett möte där laget blir favoriter till att ta sig vidare. Lagets tränare, Andreas Alm har följt Gais noga under cupen.

– Det är ett väldigt derbyinspirerat lag. Jag tycker att Gais var klart mer fysiska och tuffa än vad IFK var och skakade fram en hel del chanser på det. Det känns som att de har ett offensivt driv i sitt lag, säger han.

En svår nöt att knäcka?

– Ja, de är ju i kvartsfinal och vann sin grupp.

Och ni får ett derby – lite mer känslor?

– Jag vet inte, jag vet inte vad det innebär att ha ett derby mot Gais. Men det blir mer det som utspelar sig på planen och det är bra för intresset, fler som tittar, mer stöd på läktaren och lite mer liv på läktaren.

Vinnaren mellan Häcken och Gais kommer att ställas mot vinnaren i mötet mellan Djurgården och Hammarby som möts i kvartsfinalen.

Dessutom ställs AFC Eskilstuna mot Halmstad och Öster ställs mot AIK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.