Nytt avgörande efter paus – och allsvensk toppkänning

Först en vänsterstolpe. Sedan en högerstolpe. Häcken räddades dubbelt av virket mot Kalmar FF på onsdagskvällen. Och kunde på nytt avgöra efter mål i andra halvlek, Ahmed Yasins första för säsongen.

|

Det var länge precis som vanligt. Sju av Häckens nio förstahalvlekar har slutat 0-0. Onsdagens mot Kalmar var inget undantag.

En lågt stående motståndare.

Ett övertag i bollinnehav för hemmalaget.

Häckens bästa målchans i första halvlek svarade mittbacken Joona Toivio för när han på frispark från drygt 20 minuter sköt mot krysset men fick se bollen räddad av Kalmarmålvakten Lucas Hägg Johansson.

I den 38:e minuten tvingades den finske innerbacken byta på grund av en skada i höger lårs baksida. In kom Johan Hammar och Häckens backlinje bestod plötsligt endast av en (Adam Andersson) ordinarie spelare.

Låg bakom segermålet efter en minut på plan

Med Rasmus Lindgren (häl), Godswill Ekpolo (avstängd) och Joona Toivio (baksida) borta bildade Andersson, Hammar, Juhani Ojala och Kari Arkivuo fyrbackslinje.

Vilka som är tillgängliga mot Sirius i nästa omgång återstår att se.

– Baksåda lår, ganska långt ned mot knävecket. Det kan ta ett par veckor. Det är risk att ha inte är med i nästa match, sade Häckens tränare Andreas Alm.

Notabelt är i att Häcken fortfarande är det lag som har släppt in minst mål i årets allsvenska.

Häckens anfallsspel fungerade inte alls.

Förutom Toivios frispark efter 33 minuter var Ahmed Yasins direktskott i minut tolv hemmalagets enda farlighet första timmen.

Tränaren Andreas Alm noterade detta och agerade.

I minut 66 kom Mervan Celik in i spel.

I minut 67 låg han bakom ledningsmålet.

IFK Göteborg väntar i nästa match

Juhani Ojala spelade en kort passning till en mötande Celik, som vände och såg Kari Arkivuo sticka i djupled. Passningen var öppnande och gav Arkivuo en möjlighet att passa en droppande Alexander Jeremejeff snett inåt bakåt. På hans skott höll sig Ahmed Yasin framme och slog in returen.

– Väldigt skönt att få göra sitt första mål. Man fick ut allting när målet väl kom. Ett mål måste man ha, nu har jag det, nu är det bara att blicka framåt och fortsätta, sade Yasin efteråt.

Kalmars bästa målchans i matchen svarade Viktor Agardius för när han efter inspel från höger och skott av Måns Söderqvist sedan träffade Peter Abrahamssons högerstolpe i 56:e minuten. Laget hade efter ett bra distansskott just före paus som Peter Abrahamsson räddade.

Häcken har efter segern fyra raka matcher utan förlust och 17 poäng i tabellen efter nytt avgörande i andra halvlek.

– Det har blivit en grej. Vi har inte kommit upp i nivå i första halvlek, men i andra brukar vi oftast höja oss. Jag vet inte riktigt vad det beror på, sade Yasin.

I nästa hemmamatch väntar IFK Göteborg 25 maj.

– Vi får göra vårt bästa i Uppsala och få med oss tre poäng in till Göteborgmatchen. Hoppas det blir mycket folk, sade Yasin.